Sudije se predomislile o ključnom svedočenju na suđenju Šaranovićevoj grupi

Slobodan Šaranović/ Viši sud (foto: arhiva KRIK)

Najveći preokret u suđenju grupi Slobodana Šaranovića je današnja presuda Milošu Delibašiću, istaknutom članu ove kriminalne organizacije. Sudsko veće koje ga je pre godinu dana oslobodilo, ovog puta je poverovalo svedoku i Delibašića osudilo na 30 godina zatvora.

Piše: Jelena Radivojević

„Odlučeno je da jednostavno treba pokloniti veru u iskaz okrivljenog svedoka (Miloša) Vojinovića. Dalje se ne bih bavio time“, kratko je sudija Vladimir Duruz obrazložio današnju odluku kojom je Miloš Delibašić osuđen na 30 godina zatvora jer je organizovao kriminalnu likvidaciju.

Isti sudija bio je u veću koje je pre svega godinu dana oslobodilo Delibašića jer tada sudije nisu verovale svedoku. Nije jasno zbog čega su u međuvremenu promenile mišljenje.

Dok je čitao presudu, sudija Duruz je izgledao samouvereno sve do dela koji se tiče Delibašića. Tada je počeo da zamuckuje i jedino taj deo presude nije želeo da obrazloži.  

Današnja odluka nije bila jednoglasna, što znači da je neko od troje sudija bio protiv ovakve presude.

Delibaševićev advokat je najavio žalbu Apelacionom sudu.

„Ovo isto veće, na osnovu apsolutno identičnih dokaza donosi dijametralno drugačiju presudu i ova presuda će da padne, to je izvesno“, rekao je Aleksandar Janić.

Ključno za ovaj proces bilo je svedočenje člana grupe Miloša Vojnovića koji je otkrio kako je Šaranovićev klan funkcionisao, ali i kako je organizovana likvidacija pančevačkog kriminalca Miloša Vidakovića. Njega je Vojnović ubio iz pištolja u prepunom budvanskom kafiću „Sejlor“ 2013. godine.

Ovu likvidaciju naručio je Delibašić, rođak šefa klana Slobodana Šaranovića – ubijenog pre dve godine, utvrdile su sudije.

Današnjom presudom grupa je osuđena na više od 140 godina zatvora zbog ovog i ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata poznatog kriminalca Luke Bojovića.

Vojnović, koji je razotkrio detalje ubistava i svoje učešće, dobio je status „okrivljeni svedok“ i kaznu od 10 i po godina zatvora. Slaviša Novaković, koji je motorom dovezao Vojnovića da izvrši likvidaciju, a zatim mu pomogao da pobegne, osuđen je na 35 godina. On se nalazi u bekstvu.

Za ubistvo Nikole Bojovića osuđen je na 35 godina zatvora kriminalac iz Vranja Saša Cvetanović zvani Pitbul koji ga je upucao iz pištolja u centru Beograda. Ratko Koljenšić koji je pomogao da se ova likvidacija organizuje i osuđen je na 30 godina zatvora.

Koljenšiću se sudilo u odsustvu jer se u Crnoj Gori protiv njega vodi istraga zbog istog ubistva i vlasti te zemlje ne žele da ga izruče Srbiji.

Osuđen je i Goran Maletić na godinu dana zatvora zbog kriminalnog udruživanja.

Presuda nije konačna i moguće je uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Apelacioni sud je ukinuo prethodnu presudu, između ostalog, jer tada sudije nisu jasno obrazložile zbog čega nisu prihvatile Vojnovićevo svedočenje. Tokom ponovljenog postupka nisu izvodjeni novi dokazi.

Krvna osveta  

Grupu je predvodio Slobodanov brat Branislav Šaranović, dok nije likvidiran 2009. godine u Beogradu, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo.

Branislav je bio poznati crnogorski kriminalac „starog kova“, koji je u mladosti osuđivan u Nemačkoj za iznudu. U Beogradu su braća vodila poslove sa menjačnicama i držala kazino u hotelu „Slavija“.

Branislav je u Austriji poslovno sarađivao sa Ivicom Tončevim, današnjim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova koje vodi Ivica Dačić.

Nakon što je Branislav ubijen Slobodan je, verujući da mu je brata ubio Luka Bojović, počeo da se sveti.

Sem ubistva Nikole Bojovića, Šaranovićeva grupa planirala je da ubije Bojovićevu desnu ruku Filipa Koraća, Luku Đurovića, vođu barsko-budvanske grupe sa kojom Bojovićev klan sarađuje i bivšeg člana zemunskog klana Vladimira Jovanovića, poznatijeg kao Vlada Japanac. Ovi planovi nisu uspeli jer su članovi Šaranovićeve ekipe pohapšeni.

Još jedno ubistvo se vezuje za ovaj klan. Vladimir Zrelec, dugogodišnji advokat Slobodana Šaranovića, likvidiran je krajem 2015. godine. Za ubistvo je optužen Vladimir Šaranović, Slobodanov rođak.

Sa Šaranovićevom grupom sarađivali su i huligani – Uroš Mišić, osuđen jer je bakljom napao policajca na stadionu Crvene zvezde 2007. godine i Velibor Dunjić koji je imao bogat kriminalni dosije i ubijen je pre pet godina ispred beogradskih splavova.

Više o Šaranovićevoj grupi pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.