Sudija usvojio Popovićev predlog da se zamrzne postupak, KRIK će se žaliti

Sudija usvojio Popovićev predlog da se zamrzne postupak, KRIK će se žaliti

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Sudija Višeg suda u Beogradu Slobodan Keranović usvojio je predlog ministra Nenada Popovića i zamrznuo jedan od postupaka koji se po Popovićevoj tužbi vodi protiv KRIK-a. Na ovu odluku KRIK će se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Piše: Bojana Jovanović

Popović je sredinom decembra zatražio od suda da se četiri postupka u kojima je tužio KRIK zamrznu dok je na funkciji ministra da, kako je naveo, ne bi bili protumačeni kao pritisak na medije. Ovakav predlog usledio je nakon što su ga u dva postupka sudije opomenule jer se nije pojavljivao na suđenju i najavile da će odbaciti njegove tužbe ukoliko se to ponovi.  

KRIK je odgovorio na ovaj predlog ministra i zatražio da se suđenja nastave, kao i da se ročišta zakazuju češće. Među razlozima za nastavak suđenja KRIK je naveo da osnov po kome je Popović tražio zamrzavanje postupka ne stoji – to što je ministar nije, po zakonu, razlog da se sudski predmet zamrzne.

Podsećamo da je Popović i u vreme podnošenja tužbi protiv KRIK-a bio na funkciji ministra.

Sudija Slobodan Keranović, međutim, usvojio je ministrov predlog. U rešenju nije dao detaljno obrazloženje, ali je naveo da je ovakvu odluku doneo i jer se KRIK nije protivio ovom predlogu – što nije istina. Da je KRIK poslao dopis vidi se na sajtu Ministarstva pravde, kao i na samom dopisu na kome je prijemni pečat suda.

KRIK će se na ovu odluku žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

„Rajski papiri“

Podsetimo, Popović je u januaru prošle godine podneo četiri tužbe protiv KRIK-a, a svakom je tražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševnu bol.

Novinari KRIK-a zatražili su da se postupci objedine jer su tuženi za tekstove koji se zasnivaju na istim informacijama, međutim, sud to nije prihvatio. Popović se nijednom nije pojavio na sudu da da iskaz, pravdajući izostanke uglavnom putovanjima u Rusiju. 

Svi tekstovi zbog kojih je tužio novinare KRIK-a otkrivaju detalje o njegovoj imovini i ofšor poslovima, a bazirani su na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta u kome je KRIK učestvovao.

Procurela dokumenta pokazuju da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Pročitajte priču o Popovićevom bogatstvu.

KRIK poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

2 Comments

 1. Enigma kaže:

  Da li bi ministar Popovic mogao da se ponasa ovako i u Svajcarskoj cije drzavljanstvo ima, da vuce za nos i sud i tuzenog ili bi mu tamo po kratkom postupku odbacili tuzbeni zahtev i nalozili da tuzenom nadoknadi troskove.

 2. Dragan Stanci kaže:

  Za razliku od drugih ministara, koji su prvo postali ministri pa se obogatili, Popovic je u vladu usao kao potvrdjen biznismen.
  Ocigledno vam smeta njegov „naginjanje“
  Rusij.
  Uzgred, preporucio bih vam temu koja ce uskoro biti „top“:
  Kako su se „istopile“ ROBNE REZERVE.
  Za psenicu I brasno pitajte Cedu Jovanovica.
  Za meso Matijevica.
  Naravno, ako vam Gazde to dozvole.