Sudija odbila Popovićev predlog da zamrzne suđenje

Sudija odbila Popovićev predlog da zamrzne suđenje

Nenad Popović (foto Vlada RS)

Sudija Slađana Pantović odbila je zahtev ministra Nenada Popovića da zamrzne postupak koji se vodi protiv KRIK-a, navodeći da za to ne postoji zakonski osnov. Rekla je i da će odbaciti njegovu tužbu ako se ministar još jednom ne pojavi na sudu da svedoči o duševnom bolu koji mu je nanet KRIK-ovim tekstom.

Piše: Jelena Radivojević

Advokatica ministra Nenada Popovića opravdala je njegov današnji nedolazak navodnim službenim putovanjem u Rusiju. Popović, podsetimo, već godinu dana ne dolazi na suđenja koristeći uglavnom ovaj izgovor.

Sudija Slađana Pantović rekla je da ministar nije blagovremeno obavestio sud da se danas neće pojaviti, kao i da mora da uskladi svoje obaveze sa suđenjima. Najavila je i da će odbaciti njegovu tužbu protiv KRIK-a ukoliko ne dođe na sledeće suđenje koje je zakazala za deset dana.

Sudija je odbila Popovićev zahtev da postupak protiv KRIK-a zamrzne dok je on na funkciji ministra, objašnjavajući da ne postoji zakonski osnov za tako nešto.

Interesantno je da je u drugom suđenju po Popovićevoj tužbi protiv KRIK-a, sudija Slobodan Keranović doneo drugačiju odluku – prihvatio je ministrovu molbu i zamrznuo postupak. Advokati KRIK-a žalili su se Apelacionom sudu na ovu odluku.

Popović je, podsetimo, četiri puta tužio KRIK zbog priče i vesti objavljenih u okviru međunarodnog istraživanja „Rajski papiri“. Tada je otkriveno da ima ofšor firme, da mu je bogatstvo procenjeno na 100 miliona dolara, kao i da u Švajcarskoj ima prijavljeno boravište  i plaća porez. Svakom tužbom Popović je tražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali se nijednom nije pojavio na sudu kako bi bio saslušan.

Popović i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović danas je trebalo da daju iskaz povodom vesti „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kojoj je redakcija našeg portala odgovorila na Popovićeve optužbe koje je izneo gostujući na RTS-u.  

Slučaj „Minel“

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju poslove ministra Popovića i otkrili da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije insistirala da ovaj slučaj bude rešen, tužilaštvo već sedam godina nije otvorilo istragu u ovom postupku. Popović je u međuvremenu politički napredovao i došao do ministarskog mesta u Vladi Ane Brnabić.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Ovde pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Comments are closed.