Sudija Majić: Tužilaštvo bi trebalo da sasluša Stamenkovića u slučaju Savamala

Sudija Majić: Tužilaštvo bi trebalo da sasluša Stamenkovića u slučaju Savamala

Miodrag Majić (foto: MC.rs)

Tužilaštvo bi bez odlaganja moralo da sasluša policajca Gorana Stamenkovića koji je za KRIK ispričao kako ga je vlast ucenila da prizna krivicu u slučaju Savamala, kao i ljude iz vrha vlasti koje je imenovao, kaže za KRIK sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić. Stamenković je ispričao da su ga načelnik beogradske policije Veselin Milić i tadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović ubeđivali da preuzme na sebe krivicu u ovom slučaju, kao i da su mu zauzvrat obećali unapređenje i legalizaciju zgrade koju je nelegalno sagradio.

Piše: Milica Vojinović

„Tužilaštvo bi povodom izjave koja je postala javno dostupna bez odlaganja trebalo da sasluša gospodina Stamenkovića, kao i lica koja on u svom iskazu pominje“, ističe Majić.

Stamenković je kao šef smene Komandno-operativnog centra u policiji osuđen za nereagovanje policije na pozive građana koje su nepoznati muškarci zarobili dok su nelegalno rušili u beogradskoj četvrti Savamala. Do danas, međutim, tužilaštvo nije otkrilo ko je rušio, niti ko je naložio da se to uradi.

Sudija Majić navodi da je tužilaštvo koje vodi ovaj postupak po zakonu obavezno da reaguje  nakon informacija koje je izneo Stamenković u intervjuu za KRIK.

„U uređenom društvu značaj ovog događaja zahtevao bi i obraćanje Republičkog tužioca“, navodi Majić i dodaje da nije reč ni o kakvoj dobroj volji ovih institucija. „Tužilaštvo postoji i njegov rad, kao i rad sudova, je plaćen iz budžeta kako bi se ovakve i slične stvari istraživale i procesuirale.“

Ukoliko tužilaštvo ponovo ostane nemo to će biti još jedna potvrda da je pod političkom kontrolom, smatra Majić.

„Nadam se da će i kolege u tužilaštvu shvatiti da postoje crvene linije koje se nikada, ni pod kakvim uslovima i ni zbog koga ne smeju prelaziti.“

Policajac Goran Stamenković jedini je odgovarao u slučaju nezakonitog rušenja u Savamali koje se dogodilo u izbornoj noći u aprilu 2016. godine.

Tvrdnje koje je izneo u intervjuu za KRIK potkrepljuju sumnje da su rušenje organizovali ljudi iz vrha vlasti. 

Zbog pritiska domaće i međunarodne javnosti, čelnici policije ucenili su ga da prihvati krivicu za nepostupanje policije tokom rušenja kako bi se stvorio privid da je slučaj rešen, ispričao je Stamenković. Zauzvrat mu je ponuđeno unapređenje u načelnika policijske stanice u Sopotu, kao i legalizacija nelegalno sagrađene zgrade u beogradskom naselju Mirijevo.

Stamenković tvrdi i da mu je nakon sastanka na kom mu je predloženo da preuzme krivicu, Dijana Hrkalović pretila, te da je preuzimanje krivice postao ultimatum.

Iako je priznao krivicu, nisu mu ispunili data obećanja, pa je Stamenković išao i do vrha – sastao se se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je obećao da će mu rešiti problem, ali mu se nakon sastanka više nije javio.

Do sada nije otkriveno ni ko je bespravno rušio objekte niti po čijem nalogu. Postupak vodi Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu i on je i dalje u predistražnoj fazi i nema osumnjičenih.

Ključna saznanja o ovom slučaju iznela je 2107. u intervjuu za KRIK i Marija Mali, bivša supruga tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog. Ona je ispričala da joj je bivši suprug rekao da je morao da otkloni smetnje izgradnji projekta „Beograda na vodi“ te da je organizovao rušenje „nekih barakica, kolibica“. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Tužilaštvo na razgovor nije pozvalo ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića iako je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ne želeći nikoga da imenuje.

KRIK je ranije objavio i detalje izveštaja policije u kome jasno vidi da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Tako, „Parking servis“ je uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše, radnici „Gradske čistoće“ te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to radili svake noći, a „Elektrodistibucija“ je isključila struju, pa je cela ulica bila u mraku, pokazuje izveštaj policije. 

Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.