Suđenje za ubistvo Nikole Bojovića počelo ispočetka

Suđenje za ubistvo Nikole Bojovića počelo ispočetka

Ubijeni Nikola Bojović

Suđenje optuženima za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića danas je počelo ispočetka pošto je presuda u tom slučaju ukinuta krajem prošle godine. Današnji dan obeležila je žustra rasprava Miloša Delibašića, optuženog da je bio vođe grupe, i Miloša Vojnovića, koji je postao saradnik tužilaštva. „Delićemo sudbinu kakva god da bude, a ja ću dati sve od sebe da nas oslobode“, rekao je Delibašić.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac Milenko Mandić istakao je da ostaje pri navodima optužnice, a potom su se o njoj izjašnjavala četvorica optuženih.

Optuženi su danas rekli da nisu krivi, osim Miloša Vojnovića koji je ranije priznao ubistvo i postao okrivljeni svedok. Sudija Vladimir Duruz objasnio je da ne mora ponovo da svedoči pošto je tokom prethodnog postupka ispričao sve što mu je poznato.

Po zakonu, optuženi imaju pravo da Vojnoviću postavljaju pitanja, što je iskoristio Miloš Delibašić, koga tužilaštvo tereti da mu je naredio da ubije Vidakovića u Budvi. Vojnović je stajao za govornicom, a sudska straža je potom uvela Delibašića. Dok je trajalo ispitivanje između njih dvojice stajalo je sedam stražara.

Delibašić je ispitivao Vojnovića pokušavajući da ukaže na nepodudarnosti u njegovom iskazu. Neretko su pitanja izlazila iz okvira optužnice, pa ga je sudija prekidao i podsećao da se drži teme.

„Rekao si za mene da sam častan čovek. Kad sam to prestao da budem častan?“, pitao je Delibašić.

„Rekao sam da si bio častan čovek, onda si počeo da pretiš porodici i deci“, odgovorio je Vojnović.

„Dobro znaš da je to bilo u afektu“, rekao je Delibašić.

Razgovor se zaoštravao, Delibašić i Vojnović su počeli da se prepiru, upadaju jedan drugome u reč, pa im je sudija odobrio suočavanje koje podrazumeva da optuženi mogu da se obraćaju jedan drugom, umesto sudu. Sudija je ih je upozorio da ne sme biti vređanja, nasrtaja i pretnji, što se ranije dešavalo.

„Rekao si da sam častan, da nikad nisam pogazio reč, kunem se da tvojoj majci nisam pretio i dobacio ništa“, rekao je Delibašić misleći na suđenje kad je Vojnovićeva majka svedočila da joj je pretio. „Znaš kakva je Smilja, da je ona zvala i rekla ’Je*aću vam mater, namestiću vas sve’. Znaš da ona voli da daje gas“, rekao je Delibašić.

„Ona ista Smilja što te je krila od policije?“, pitao je Vojnović i dodao da pretnje nikada nisu stizale od Delibašića lično, već od njemu bliskih ljudi.

On je ispričao da je Delibašić pre dva meseca, kada je izašao iz zatvora, posetio njegovog ujaka, na šta je Delibašić burno reagovao rekavši da je samo prolazio pored njegove garaže.

„On zna da ovo što sad obećam, ja ću i da ispunim. Dajem časnu reč i ako pogazim, onda sam najveća smradina u Beogradu. Ako mi sad odgovoriš na ovo pitanje pošteno, ja ću da priznam krivično delo i delićemo sudbinu kakva god da bude, a ja ću dati sve od sebe da nas oslobode. Šta se desilo kada si uhapšen, da li bilo dogovora da se gurne pod tepih ubistvo Vidakovića“, dramatično je pitao Delibašić.

„Jesi ti normalan? Naravno da nije bilo takvih dogovora“, odgovorio je Vojnović.

Delibašić je na to rekao da priznaje krivično delo iz 2006. na koje je i osuđen, ali nije precizirao koje je to delo. On je na kraju suđenja obavestio sud da će početi štrajk glađu jer smatra da se u ovom postupku krše njegova prava.

Dokazi

Tužilac je istakao da ostaje pri dokazima koje je već ranije predložio u ovom postupku, a slično su naveli branioci i optuženi.

Optuženi promenio prezime
Na početku suđenja sudija je pitao optužene da li ima promena u ličnim podacima na šta je Delibašić odgovorio da je zasnovao vanbračnu zajednicu. Njegova supruga predložena je kao svedok, pa ju je sudija zamolio da iz izađe iz sudnice.„Ona će se pozvati na pravo da ne svedoči. Može li da uđe, da je malo gledam?“, pitao je Delibašić.
Optuženi Goran Bojanić u međuvremenu se oženio i uzeo suprugino prezime, pa se sad preziva Maletić.

Delibašić je rekao da ne treba ponovo ispitivati svedoke i da je to „van svake pameti“ pošto su ljudi rekli šta su rekli. Insistirao je da se u dokaze uvrsti presuda Apelacionog suda u kojoj je sud, prema njegovim rečima, utvrdio da je Vojnović lažno svedočio.

„Kako da poklonimo veru čoveku za koga je sud već utvrdio da je lažno svedočio, manipulisao. To je bila kuknjava, žena, deca, pobiše mu sve. Ispada da niko nikog nije ubio“.

On je tražio se ponovo veštači Vojnovićemo psihičko stanje. Vojnović je to isto zatražio za Delibašića.

„Meni on ovde govori da sam ja lagao i manipulisao. Da vidimo njegovu strukturu ličnosti, da li je on i inteligentan i manipulativan kao sam uvek tvrdio da jeste“, rekao je Vojnović, na šta je Delibašić sa optuženičke klupe dobacio: „Ja u tome neću da učestvujem, neće mene niko da veštači“.

Optužnica

U julu 2016. podignuta je optužnica protiv grupe koja je označena odgovornom za ubistva Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića, kao i za pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe optuženi su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić.

Slobodan Šaranović

U optužnici se navodi da je ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine naručio Šaranović „iz koristoljublja i bezobzirne osvete“, želeći da se osveti za ubistvo brata Branislava ubijenog u oktobru 2009. Direktni izvršilac je, prema optužnici, Saša Cvetanović zvani Pitbul. Ratko Koljenšić optužen je da je obezbedio stan u kom je Cvetanović boravio, oružje i automobil.

Vojnović je ranije ispričao da je posle ubistva Bojovića nastao haos jer je Šaranović ovo ubistvo izveo bez znanja Delibašića.

Po njegovim rečima, strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića zbog čega su otišli u Budvu. Tokom pripreme ovih likvidacija, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Vidaković.

Vojnović je ubio Vidakovića u Budvi početkom jula 2013. Slaviša Novaković optužen je da mu je pomagao.

Vojnović je uhapšen je desetak dana kasnije u Beogradu. Odlučio je da ispriča tužilaštvu sve što zna.

U aprilu ove godine doneta je presuda kojom su osuđeni svi osim Delibašića i Šaranovića koji je u međuvremenu ubijen u Budvi. Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno animoziteta prema Delibašiću, nije govorio istinu.

Delibašić je više puta tokom suđenja tražio od Vojnovića da povuče svoj iskaz uz obećanje da će mu oprostiti, a sa sudske govornice vređao je Vojnovića i pretio njemu i njegovoj porodici.

U ponovljenom postupku sudiće isto sudsko veće u sastavu Vladimir Duruz, Vinka Beraha Nikićević i Vera Vukotić iako je tužilac tražio da ono bude promenjeno u novom postupku.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Pročitajte više o Šaranovićevom klanu

Comments are closed.