Suđenje za ubistvo Dunjića nikako da počne

Suđenje za ubistvo Dunjića nikako da počne

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića odloženo je danas jer se nije pojavio jedan od optuženih. Iako traje već godinu dana, u ovom postupku nije održan nijedan dan suđenja – odlagano je četiri puta, a sledeći termin zakazan je za septembar.

Piše: Bojana Pavlović

Na današnje suđenje nije došao optuženi Bojan Starovlah jer je poslat na služenje zatvorske kazne u Šabac, saopštio je njegov advokat. Starovlah se nije pojavio ni na prethodnom zakazanom suđenju u februaru – iz zdravstvenih razloga.

Suđenje traje već godinu dana, ali faktički nije ni počelo – nakon pripremnog ročišta u martu prošle godine, svako sledeće ročište je odlagano. Niko od optuženih nije izneo odbranu.

Dunjić je ubijen u maju 2014. u jutarnjim časovima dok je automobilom prilazio splavu „Džimis“ u Beogradu. Kada je ubijen, sa njim u kolima bila je njegova prijateljica Nina Šobota koja je pogođena u stomak i butinu.

Više javno tužilaštvo podiglo je u martu 2015. optužnicu protiv devet osoba.

Kao direktni izvršilac optužen je šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović, a ostalih osmoro terete se da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina. Đurović je izašao sa splava, prišao kolima, pokucao na prozor i, kada je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca. Pištolj je potom dao drugom optuženom koji ga je bacio u reku.

Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah optuženi su da su Đuroviću pomogli da pobegne nakon ubistva, kao i Vuk Musić koji je takođe u bekstvu.

Aleksandar Đuranović koji je bacio pištolj u Dunav i Marko Gvozdenović koji je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera priznali su dela i nagodili se sa tužilaštvom. Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Prošlost

U trenutku kada je ubijen iza Dunjića je bilo oko 20 krivičnih prijava i dve osuđujuće presude.

On je 2008. godine optužen da je na splavu „Kalipso“ sa Urošem Avramovićem, takođe navijačem Crvene zvezde, pokušao da ubije Andriju Čogurića. Dunjić i Avramović najpre su tukli Čogurića, a potom mu pucali u ruke. Navijači su osuđeni najpre na po sedam godina zatvora, ali je Apelacioni sud kaznu smanjio na po četiri godine.

Po izlasku iz zatvora 2013. godine, Dunjić je sa grupom navijača u Segedinu napao predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Navijači su tvrdili da nisu napali Jovanovića, već da je on ignorisao njihove „molbe“ da ne ulazi u restoran u kom nije dobrodošao. Jovanovićevom prijatelju slomili su lobanju, nos i vilicu.

Zbog ovog napada Dunjić je osuđen na dve godine zatvora, ali kaznu nikada nije odslužio – ubijen je šest meseci po izricanju presude.

Dunjić je sarađivao i sa klanom nedavno ubijenog Slobodana Šaranovića i njegovog nećaka Miloša Delibašića. Jedan od optuženih na suđenju Šaranovićevoj grupi otkrio je da im je Dunjić bio „tiper“ u nekim poslovima, odnosno dojavljivao koga treba oteti ili opljačkati.

Nakon jedne pljačke koju je obavila grupa, Dunjić se navodno pobrinuo  da se svedoci „ne sete događaja“, ispričao je optuženi na suđenju Šaranovićevoj grupi. Detalje o Šaranovićevom klanu, pročitajte u posebnom tekstu.

Comments are closed.