Suđenje za ranjavanje Predraga Rankovića počinje u avgustu

Suđenje za ranjavanje Predraga Rankovića počinje u avgustu

Početak suđenja Željku Rutoviću i Neđeljku Muminu, optuženim da su u martu prošle godine u hotelu „Prag“ naneli teške telesne povrede biznismenu Predragu Rankoviću Peconiju, zakazano je za početak avgusta.

Piše: Bojana Pavlović

Rutoviću će se suditi u odsustvu pošto je u bekstvu i za njim je dve nedelje posle događaja raspisana međunarodna poternica. Mumin je u pritvoru.

Rutović i Mumin optuženi su da su Rankoviću naneli teške telesne povrede tako što su u martu prošle godine nakon kratke rasprave na njega ispalili više hitaca. Na teret im se stavlja i nasilničko ponašanje, kao i držanje i nošenje oružja.

Akteri devedesetih

Ranković i Rutović, iako danas biznismeni, poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Ranković je devedesetih godina bio deo surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a. Hapšen je u policijskoj akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Bio je optužen zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate, ali je postupak nakon osam godina trajanja zastareo.

Danas je zvanično vlasnik samo firme „Fantasy sweet“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša, ali nezvanično ima veliki broj kompanija u Srbiji koje nisu na njegovo ime, a kontroliš ih preko kompanije „Invej“. Ranković je vlasnik televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe.

Željko Rutović devedesetih je, prema Beloj knjizi, bio član zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka, a koja je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, kao i po obračunima sa drugim grupama. Švercovali su, kao i surčinski klan, naftu i drogu.

Rutović je učestvovao u snimanju dokumentarnog filma o kriminalcima „Vidimo se u čitulji“ gde je pričao o svojoj saradnji sa osobama iz ukrajinskog podzemlja.

On je, kao i Ranković, u ugostiteljskom poslu. Na njegovo ime ne vodi se nijedna firma u Srbiji, ali njegov brat poseduje poznate hotele i restorane. Ime Rankovićevog brata spominjalo se u vezi sa problematičnim privatizacijama hotela „Splendid“ u Beogradu, kao i ugostiteljskog lanca „Tri grozda“ u čijem su vlasništvu bili čuveni beogradski restorani – „Grgeč“, „Grčka kraljica“ i „Dva jelena“.

 

Comments are closed.