Suđenje za pokušaj ubistva Beka počinje ispočetka

Suđenje za pokušaj ubistva Beka počinje ispočetka

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Sudija Marina Anđelković najavila je na današnjem suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka da jedan član sudskog veća narednih dana odlazi u penziju, te da će postupak početi ispočetka. Današnje ročište je odloženo jer nisu ispunjeni uslovi da se putem video poziva sasluša Ivan Adrovac, muž optužene Maje Adovac, koji se nalazi u zatvoru u Švajcarskoj.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Anđelković rekla je na današnjem suđenju da joj i dalje nije stigao dopis Ministarstva pravde Švajcarske u vezi sa molbom da se omogući saslušanje Ivana Adrovca, muža Maje Adrovac koja je u ovom predmetu optužena za pomaganje u pokušaju ubistva. Adrovac je u Švajcarskoj osuđen na 14 godina zatvora zbog pljački juvelirnica i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne.

Adrovac je u ovom postupku privilegovan svedok jer je muž optužene, pa ima pravo da odbije da svedoči i odgovara na pitanja.

Sudija je rekla da je saznala da je trenutno problematičan prevod jednog od dokumenata u vezi sa Adrovčevim svedočenjem, ali i da je švajcarsko Ministarstvo pravde zatražilo da se dostave konkretni razlozi, kao i osnov po kom će Adrovac biti ispitivan.

„U nekim bezveznim predmetima sve ide lakše, ovde je nešto zapelo“, rekla je Anđelković i dodala da se „ovo baš odužilo“.

Osim prevoda, sporno je i vreme koje je proteklo od podnetog zahteva – potrebno je da prođe minimum tri meseca od kada švajcarski organi dobiju zahtev kako bi odlučili o njemu, pa je sudija procenila da je realistično da se saslušanje Adrovca zakaže za sredinu meseca maja.

„Član veća za neki dan ide u penziju, potrebno je odrediti novog člana veća i ponovo se odrediti o dokazima“, rekla je Anđelković i dodala da će, kako postupak kreće ispočetka, optuženi imati novu priliku za iznošenje odbrane.

Ovo je treći put da suđenje za pokušaj ubistva Beka kreće ispočetka – jednom je krenulo iznova kada je Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac, a dva puta zbog promene člana sudskog veća.

Pokušaj ubistva Beka

Na Milana Beka pucano je u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Osam meseci posle napada uhapšena je Maja Adrovac pošto je na čaurama sa lica mesta policija pronašla njen DNK. Ona je optužena za pomaganje iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac pokušaja ubistva.

Adrovac je u ovom postupku oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u decembru 2016. godine i naložio novo suđenje.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, za koga se sumnja da je pucao, pa su postupci spojeni u aprilu i sada im se sudi po objedinjenoj optužnici.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.