Suđenje za pokušaj ubistva Beka počelo ispočetka

Suđenje za pokušaj ubistva Beka počelo ispočetka

Milan Beko (foto Televizija N1)

Aleksandar Zdravković i Maja Adrovac, optuženi za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, ponovo su danas u sudu rekli da nemaju veze sa ovim događajem. Suđenje je počelo ispočetka jer je došlo do promene člana sudskog veća.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Marina Anđelković je na početku današnjeg ročišta rekla da je član sudskog veća otišao u penziju i da je zbog toga neophodno da suđenje počne ispočetka, kako bi se nova članica veća upoznala sa slučajem.

Za nešto više od petnaest minuta koliko je trajalo suđenje, sudija Anđelković je konstatovala da je pročitana optužnica i da je optuženi razumeju, te da ostaju pri svojim ranijim odbranama.

Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao na biznismena Milana Beka u u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku, ranije je negirao krivicu. Isto je učinila i Maja Adrovac, kojoj se sudi da je pomogla Zdravkoviću tako što mu je obezbedila metke.

„Ne znam gde sam bio taj dan jer mi datum nije bitan, ali znam gde tada sigurno nisam bio“, rekao je Zdravković kada je ranije iznosio odbranu, aludirajući da nije imao ništa sa napadom na Beka.

Zdravković je tada ispričao da Maju Adrovac poznaje kao suprugu Ivana Adrovca i da se čuo sa njom samo kada ga je Ivan pozivao sa njenog telefona „pošto je često gasio svoj“. Istakao je da mu Adrovac nikada nije dala nikakvu municiju.

Adrovac je tada potvrdila Zdravkovićevu priču rekavši da se ne seća da se čula sa Zdravkovićem, ali čak i da jeste, to je sigurno bilo da bi se čula sa svojim suprugom Ivanom Adrovcem.

„Zvala sam mnogo ljudi da bih čula supruga. I da jesam, to je da bih čula supruga“, rekla je Adrovac i dodala da je suprug stalno koristio njen mobilni telefon.

Ivan Adrovac trenutno se nalazi u zatvoru u Švajcarskoj gde je osuđen na 14 godina zatvora zbog pljački juvelirnica u više evropskih država.

Iako nije optužen u ovom postupku njegovo ime se često spominjalo na ovom suđenju i veštačena je njegova telefonska komunikacija. Veštačenje je pokazalo da je Zdravković dan pre pokušaja ubistva prestao da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Jedna osoba koja je koristila „specijalu” čekala je tri dana isped Bekove kuće, dok ga je druga osoba najverovatnije pratila. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio upravo Ivan Adrovac.

Prema ranijem planu, Adrovac bi trebalo da u ovom postupku svedoči sredinom maja.

„Zamolnica je putem međunarodne pravne pomoći poslata u januaru, na nemačkom, prošlo je tri meseca kako su tražili, tako da bi trebalo da sve bude u redu“, rekla je Anđelković.

Ponovljeno suđenje

Pokušaj ubistva Beka pratile su brojne kontroverze, a tabloidi su svakodnevno objavljivali otkrića iz istrage. Posle višemesečnih nagađanja o tome ko je pucao ili naručio ubistvo, policija je osam meseci posle napada, u julu 2015, uhapsila Maju Adrovac. Istraga je ukazivala da je ona pucala, a glavni dokaz bili su tragovi njenog DNK pronađeni na čaurama.

Tokom istrage bila je označena kao osoba koja je pucala u Beka, ali je Adrovac je kasnije, međutim, optužena za pomaganje u pokušaju ubistva. Suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Adrovac je najpre oslobođena optužbi, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u decembru 2016. godine i naložio novo suđenje. U međuvremenu je uhapšen Zdravković i optužen da je pucao u Beka.

Optužnice su spojene i sudi im se u objedinjenom postupku od aprila 2017. godine.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.