Suđenje za odavanje tajni Šariću nikako da počne

Branko Lazarević (foto: B. Pavlović) Branko Lazarević (foto: B. Pavlović)

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje službenih tajni narko-mafiji odloženo je peti put jer je odbrana tražila izuzeće tužilaca.

Pišu: Bojana Pavlović, Stevan Dojčinović

Lazarević je u septembru prošle godine optužen da je dostavljao poverljive podatke biznismenu Rodoljubu Raduloviću i advokatu Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

Suđenje već skoro godinu dana ne može da počne jer odbrana traži odlaganje ili promenu sudija i tužilaca.

2. Miljko

Miljko Radisavljević

Ovog puta Lazarevićev branilac Veran Zečar tražio je izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, njegovog zamenika Saše Ivanića koji vodi slučaj protiv Lazarevića i javnog tužioca Zagorke Dolovac jer su se, kako je naveo, ogrešili o etiku i postupali protivzakonito.

Advokat tvrdi da je tužilaštvo pripremilo svedoke Draška Vukovića i Mileta Jerkovića da, kako kaže, lažno svedoče protiv njegovog klijenta.

Vuković je bio član Šarićeve grupe koji je pristao da bude svedok saradnik u predmetu za šverc droge, a svedočiće i u postupku protiv Lazarevića.

On je na sudu ispričao da ga je krajem 2008. godine Dragan Dudić, jedan od šefova klana, obavestio da imaju insajdera u Ministarstvu policije koji obaveštava Radulovića o istragama šverca kokaina.

Lazarevićev branilac tvrdi da je Vuković pričao različite stvari u dva postupka.

Rodoljub Radulović

Rodoljub Radulović

„Vuković kaže (u suđenju za šverc kokaina) da je za Radulovića čuo tek posle akcije ’Balkanski ratnik’ (u oktobru 2009.), a u našem predmetu navodi da mu je Dudić 2008. rekao da Radulović ima prijatelja u MUP-u i da će im sve javljati“, naveo je Zečar, „Očigledno je da je on pripremljen – i to loše.“

Drugi svedok, biznismen Mile Jerković, na sudu je govorio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac pričao kako od Lazarevića dobija obaveštenja o istragama protiv grupe. Jerković je bio i ozvučen i tajno je snimao razgovore sa Štrpcem.

Lazarevićev advokat tvrdi da su Jerkovića ozvučili na nezakonit način, kao i da mu Štrbac nije govorio istinu kada je pričao o Lazareviću.

Advokat Zečar je za curenje informacija optužio tužilaštvo jer je ono, kako je rekao, jedino znalo detalje iz istrage.

Tužilac Saša Ivanić zatražio je od suda da odbaci predlog za izuzeće.

„Ove se insinuacije iznose zarad javnosti i sprečavanja početka glavnog pretresa“, istakao je Ivanić.

Operacija „Maroder“
Telefonski razgovori koje tužilaštvo koristi kao dokaze na suđenju Lazareviću pribavljeni su tokom policijske operacije „Maroder“. Prema službenoj belešci o ovoj operaciji istražnom sudiji dostavljeno je 130 diskova sa snimljenim razgovorima.

Blekberi

Dačićev šef kabineta Lazarević počeo je da sarađuje sa Šarićevom grupom jula 2008, navodi se u optužnici.

Sem njemu, sudi se Raduloviću i Štrpcu, kao i Borisu Gari, zameniku načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Gara je optužen da je dostavljao informacije Lazareviću.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Sastajali su se na različitim mestima u Beogradu – Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a čuli su se i telefonom.

Ove sastanke skrivenim kamerama snimali su i agenti obaveštajne agencije, a KRIK je snimke objavio prošlog meseca što možete videti u posebnom tekstu.

Na sastanku na Topčiderskoj zvezdi 21. decembra 2008, Radulović je Lazareviću poklonio mobilni telefon marke „Blekberi“. Prema optužnici, telefon je kupio Šarić, a Radulović ga je predao.

Tužilaštvo kaže i da je Lazarević „neutvrđenog dana“ Raduloviću saopštio da se po naredbi istražnog sudije snimaju telefonski razgovori članova grupe i da je u toku pretkrivični postupak protiv njih.

„Činjenica je da nakon toga prestaje telefonska komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima“, piše u optužnici.

Herbicidi

Radovan-Štrbac

Radovan Štrbac (foto: S. Dojčinović)

Lazarević je optužen da je dostavljao informacije i drugom članu grupe, advokatu Štrpcu. Tužilaštvo kaže da je Štrbac posetio Lazarevića u njegovom kabinetu 2009. godine i dobio upozorenje da ih policija prisluškuje.

Jerković je na sudu posvedočio da mu je Štrbac otkrio ko mu je odavao informacije.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević. On je lično rekao da nas prate, ali da je sve to pod kontrolom, da on to drži i ako bude trebalo da nas hapse – mene, Šarića i Štrpca – da će on da obavesti Štrpca“, rekao je svedok Jerković.

Dodao je i da je Šarić tada naložio da bace telefone koje su do tad koristili.

„Kontakte smo posle održavali preko javnih govornica“, rekao je svedok.

Tužilaštvo kaže da je grupa nakon ovoga počela da koristi i šifrovane izraze, pa je umesto reči novac koristila reč „herbicidi“.

Ucenjivački potencijal

Nakon jučerašnjeg ročišta u sudu, Lazarević je rekao novinarima da je optužnica montirana.

„Veštom medijskom manipulacijom u javnosti se stvarala slika o mom navodnom šurovanju sa najvećim narko-klanom u Evropi. Niko nije postavio logično pitanje – ako sam znao da su Šarić i njegova grupa bili na merama zašto sam razgovarao telefonom s Radulovićem? Zato što nisam imao nikakvu informaciju o tome!“, rekao je Lazarević.

„Targetiran sam od strane pojedinih policajaca zbog ličnih animoziteta i zato što sam bio šef kabineta Ivice Dačića. Grubim zloupotrebama i izvrtanjem činjenica napravio se proces da bi se uticalo na donošenje određenih političkih odluka kroz ucenjivački potencijal. Od 2008. godine uvek sam časno i pošteno radio u interesima ove države i ovom prilikom pozivam nekog ko ima dovoljno časti i obraza da o tome nešto kaže.“

Ko se sve viđao s mafijom

Branko Lazarević, međutim, nije bio jedini koji je sastančio s pripadnikom narko-kartela.

Zorica-Lončar-Kasalica

Zorica Lončar Kasalica

Na snimcima koje je objavio KRIK može se videti susret Radulovića i Ivice Dačića, tadašnjeg ministra policije, Radulovićeva poseta rezidenciji u kojoj je živeo Dačić, sastanak s Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i susret s tadašnjim Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem.

Novinari su otkrili i da su Radulović i Štrbac posetili sedište MUP-a sedam puta tokom 2008. i 2009. godine, dok su bili pod istragom. Radulović je upisan da je posećivao sekretaricu načelnice Uprave za upravne poslove Zorice Lončar Kasalice koja do danas nije odgovorila novinarima na pitanja o ovim posetama.

Na našem sajtu možete pročitati i priču o tome kako je Dačićeva Socijalistička partija Srbije Darku Šariću izdavala prostor u svojoj centrali gde je on otvorio noćni klub „Vanila“. U ovom poslu je bio angažovan Aleksandar Nikačević, poznati član partije i bivši predsednik Auto-moto saveza Srbije.

Uprkos velikom interesovanju javnosti za objavljene snimke tužilaštvo se do danas nije oglasilo. Javnosti nije rečeno da li tužilaštvo poseduje snimke, da li je vodilo istragu protiv Dačića i ostalih, kao i zbog čega nisu saslušani u vezi sa susretima sa Radulovićem.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je znao za snimke, ali da je sastavio vladu s Dačićem jer on nije bio optužen.

 

Optužnicu protiv Lazarevića, listu poseta Radulovića MUP-u, belešku o akciji „Maroder“ i ostalu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani posetioci mogu pogledati u bazi dokumenata.

Comments are closed.