Suđenje za nasilje u Beton hali: Svedok se ne seća da je povređen

Suđenje za nasilje u Beton hali: Svedok se ne seća da je povređen

Optuženi sa braniocem (Foto: KRIK)

Na današnjem suđenju desetorici optuženih za rasturanje noćnog kluba „Komitet“ u Beton hali u Beogradu svedočila su dvojica muškaraca koji su nakon događaja tužilaštvu ispričali da su ih napadači povredili. Jedan od njih, međutim, danas je promenio iskaz rekavši da se ne seća da mu je u napadu povređen nos i pocepana usna.

Piše: Milica Vojinović

Svedoci Vladimir Mačar i Slavoljub Vanić rekli su danas da su videli grupu ljudi sa maskama i kapuljačama kako ulaze u klub „Komitet“, kao i da su napadači nosili palice.

Vanić je ispričao da ga je neko, kada je ulazio u klub, sa leđa udario tupim predmetom po glavi.

„Poleteo sam ka vratima, primetio sam da mi krv šiklja“, rekao je i dodao da je zatim ušao u klub.

„Bio je opšti metež, mnogo lica je uletalo sa fantomkama.“

Vanić je naveo da nije siguran o tačnom broju napadača, ali da ih je bilo između 10 i 20.

Dodao je da ne može da prepozna nikoga, jer su imali maske i kapuljače na glavi, a advokat većine optuženih Nikola Ristović insistirao je da ovaj deo svedočenja uđe u zapisnik.

Na pitanje tužiteljke o tome da li su napadači u rukama imali nešto, svedok je rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da se seća da je primetio nekoliko njih kako nose palice, odnosno motke crne boje.

Vanića je, kako je ispričao, nakon događaja neko od prisutnih odneo do automobila, ali pošto je gubio svest nije mogao da vozi, pa je po njega došao njegov sin koji ga je odvezao u Urgentni centar. Kako je ustanovljeno, od udarca mu je napukla lobanja.

Danas je svedočio i Vladimir Mačar, za koga se u optužnici navodi da je vlasnik noćnog kluba „Komitet“. On je danas znatno promenio iskaz koji je neposredno nakon događaja dao u tužilaštvu.

Iako je na početku suđenja naveo da ostaje pri svemu što je tada rekao, upitan o povredama koje je zadobio više puta je ponovio da se više ne seća toga.

„Nisam ja zadobio nikakve udarce“, kazao je svedok, na šta je ga je sudija upitala kako onda objašnjava to što je u istrazi rekao da se tukao sa jednim od napadača i da je zadobio povredu nosa, kao i da mu je pocepana usna.

„Bilo je davno, ne mogu da se setim“, kazao je Mačar koji je u nekoliko navrata sarkastično odgovarao na pitanja tužiteljke i sudije.

Jedino čega je mogao da se seti jeste da je te noći radio u „Komitetu“ i da je „grupa nekih huligana upala u klub sa palicama“.

Dodao je da napadačima nije video lica od fantomki i kapuljača koje su, prema njegovim rečima, svi nosili.

Advokati i optuženi danas nisu imali pitanja za svedoke.

Svedok Vanić je izjavio da se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih, kao i da traži naknadu od njih, dok je Mačar naveo da ne želi da iskoristi ovo pravo.

Podsetimo, napad na klub „Komitet“ u Beton hali dogodio se početkom oktobra prošle godine. Kako se može videti na snimku koji je objavio KRIK, oko 30 osoba sa kapuljačama kako dolaze u klub. Optužnica je podignuta protiv 10 osoba, a na teret im se stavlja nasilničko ponašanje.

Grupa Velje Nevolje

Neki od optuženih u ovom slučaju članovi su ekipe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, poznate po nasilju i drugim krivičnim delima. Vođstvo nad ovom ekipom poznatom i kao navijačka grupa „Janjičari“ Belivuk je preuzeo nakon ubistva kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi u oktobru 2016.

Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove, čuvali predstavnike fudbalskog kluba Partizan, prodavali drogu i učestvovali u tučama, pucnjavama i ubistvima. Nakon što je preuzeo vođstvo nad grupom, Belivuk je optužen za pomaganje pri ubistvu, pa ga je u njegovom odsustvu na tribini menjao Aleksandar Vidojević poznat i kao Aca Rošavi – jedan od optuženih za demolirnaje kluba „Komitet“.

Osim ovog, protiv Vidojevića trenutno se vode još dva postupka – za razbojništvo i nedozvoljeno posedovanje oružja. Kako su nedavno otkrili novinari KRIK-a on je u maju prošle godine postao vlasnik firme „DBS-Security“ za privatno obezbeđenje, koja je pre toga bila u vlasništvu Stankovićeve devojke.

Još jedan od optuženih u slučaju napada na „Komitet“, Boris Karapandžić, deo je ove ekipe. Karapandžić je bio navijač Crvene zvezde da bi se kasnije priključio Partizanovim „Janjičarima“.

Ranije je osuđivan za trgovinu drogom, držanje oružja i razbijanje kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića.

Vidojević i Karapandžić snimljeni su prošlog leta u Rusiji kako na tribini na svetskom prvenstvu u fudbalu navijaju sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti u vezi sa demoliranjem kluba u „Beton hali“

1 Comment

  1. Isak Pantic kaže:

    Pa tako to ide u ovoj drzavi… Ako krenete da citate vesti povezane sa nasilju, uglavnom se radi o „navijacima“ (nazalost se taj naziv pripisuje ovom olosu u drustvu) dal crno belog tabora ili crveno belog… Nedostaje da se ocisti drzava iznutra, od prave reforme pravosudja, do policijskih uprava… Nikad se to nece promeniti, mogli su da povrede/ubiju necije dete, i ako bi bili osudjeni sto je redak pojam, odlezali bi mozda pet godina i ajmo jovo nanovo… Saucesce drzavi Srbiji…