Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije počelo, Koluvija otkazao advokate

Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije počelo, Koluvija otkazao advokate

Predrag Koluvija / marihuana na "Jovanjici" (foto: MUP)

Suđenje policajcima i pripadnicima bezbednosnih agencija da su pružali zaštitu Predragu Koluviji, optuženom da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ uzgajio više od tone i po marihuane, nije počelo ni danas pošto je Koluvija otkazao advokate. Novo ročište u ovom postupku, u javnosti poznatom kao „Jovanjica 2“, zakazano je za sredinu sledećeg meseca.

Pišu: Bojana Jovanović, Sara Smolović  

Pripremno ročište u postupku koji je kolokvijalno nazvan „Jovanjica 2“, odnosno prvo ročište koje označava početak suđenja i koje je po zakonu zatvoreno za javnost, danas je odloženo drugi put – početkom meseca u sudu se nisu pojavili advokati trojice optuženih.

Koluviji se zajedno sa devet osoba već sudi zbog gajenja 1,6 tona marihuane na imanju svoje firme „Jovanjica“, a još nije poznato da li će se taj postupak spojiti sa ovim koji tek treba da počne. Sudija Zoran Ganić dobio je oba predmeta i najavio da će odluku o spajanju doneti nakon pripremnog ročišta u „Jovanjici 2”.

U „Jovanjici 2“ optuženi su policajci i pripadnici Bezbednosno-informativne (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) da su štitili Koluviju i njegovu plantažu marihuane. Osim zaštite i logističke podrške Koluviji su, piše u optužnici, dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažni dokument da je potpukovnik VOA-e.

Među ključnim dokazima tužilaštva su poruke koje su optuženi razmenjivali u tajnoj aplikaciji „Razgovor“, a u okviru koje su imali i grupu pod nazivom „Savet za bezbednost“. Iz poruka citiranih u optužnici vidi se da su se optuženi dogovarali o podeli poslova, dežurstvu na imanju, kao i da su Koluviji davali savete kako da ne ostavlja tragove kada pakuje drogu, ali i dojavljivali mu poverljive informacije iz policije.

Iz njihovog dopisivanja na grupi „Savet za bezbednost“ nakon Koluvijinog hapšenja u novembru 2019. godine, vidi se da su raspravljali su o tome kako da zaustave policiju i medije da izveštavaju o slučaju, otkriva optužnica. Ovo je zanimljivo ako se ima u vidu da se policija nije odmah oglasila o ovoj akciji, iako je u pitanju jedna od najvećih zaplena droge, već je javnost za nju saznala tek nakon nekoliko dana i to od predstavnika opozicije Miroslava Aleksića.

Zanimljivo je i da tokom istrage nije saslušana nekadašnja sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović iako je istraga oko specijalnih policijskih tablica koje su obezbeđene Koluviji vodila do nje.

Neki od policajaca, koji su odavali poverljive informacije, dali su iskaz kao svedoci, a među optuženima nisu ni neki od članova „Saveta za bezbednost“, poput suvlasnika „Jovanjice“ Aleksandra Anđića i zaposlenog Gorana Ševića. Detaljnije pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja Koluviji koje je u toku pročitajte ovde

Comments are closed.