Prikazani video snimci na suđenju sudiji Blažiću

Prikazani video snimci na suđenju sudiji Blažiću

Sudnica Specijalnog suda

Na suđenju Branislavu Blažiću, sudiji Višeg suda optuženom za trgovinu uticajem, prikazani su video snimci njegovih susreta sa ostalim optuženima Zoranom i Đorđem Matićem. Ovi video snimci, tvrdi tužilaštvo, dokazuju da je Blažić primio novac od Matića kako bi iskoristio svoj uticaj i pomogao Đorđu Matiću u predmetu koji se protiv njega vodio pred Vrhovnim kasacionim sudom.

Piše: Bojana Pavlović

Policijske kamere zabeležile su sastanke Blažića sa optuženima od aprila do juna 2015. na različitim lokacijama u Beogradu. Snimak od 11. maja 2015. pokazuje susret u restoranu „Mali Kalemegdan“. U optužnici se navodi da su se otac i sin Matić prethodno dogovorili da Blažiću daju novac i da su mu ovom prilikom dali 50 evra.

Blažićev advokat Aleksandar Ćurčić, međutim, rekao je da se na prikazanom  snimku ne vidi izvršenje krivičnog dela. On je napomenuo da se ni u policijskom izveštaju ne navodi da je Blažić tog dana primio novac, iako optužnica to nedvosmisleno tvrdi.

Na drugom snimku prikazani su događaji koji su se odigrali dan kasnije. Blažić i Zoran Matić ulaze, a nedugo potom izlaze iz hotela „Taš“, sedaju u Matićev BMW i odvoze se. Blažić je tada od Matića primio 250 evra, tvrdi tužilaštvo, što se ne vidi na snimcima, kaže odbrana.

„Ne bih se dugo izjašnjavao o ovom snimku, jasno je da sam to ja, ali se snimci i izveštaj policije ne poklapaju sa optužnicom“, rekao je Blažić.

Kamera je zabeležila i susret u „Malom Kalemegdanu“ krajem maja. Snimak pokazuje Zorana Matića dok broji novac – on je iz povelikog svežnja izvadio nekoliko novčanica, stavio ih u džep, a gomilu vezao gumicom i vratio u torbu. Izvađene novčanice stavio je na sto, a zatim u futrolu tablet računara. Blažiću je potom pokazao tablet, on je posegao rukom ka njemu, a onda nešto stavio u džep. Tužilaštvo tvrdi da je Blažić tada uzeo novac.

Blažić je rekao da mu je pesnica sve vreme bila skupljena jer je u ruci držao maramicu kojom je obrisao ruke. Optuženi, međutim, nisu bili jednoglasni u vezi sa tim zašto je Matić Blažiću pokazao tablet. Zoran Matić ne zna da li je brojao novac jer je, kako je rekao, bio pripit. Nije mogao da se seti ni šta je pokazivao Blažiću pa ga je sin podsetio da je u pitanju bila fotografija. Blažić je potvrdio da je gledao fotografiju, ali nije bio siguran da li je bila na tabletu ili na papiru.

„Fotografija je bila na tabletu, ali je u futroli bila i papirna, pa smo nešto upoređivali“, rekao je Blažić.

Na današnjem ročištu pušteni su i snimci pretresa kancelarije sudije Blažića u Palati pravde gde je nađen sudski predmet Đorđa Matića. Blažić se branio da je Matić od njega tražio savet i da je tu dokumetaciju trebalo da preda advokatu Vladimiru Petroviću.

Tužilac i odbrana bili su saglasni da ne žele da saslušavaju svedoke, jer su ranije pročitali izjave četiri svedoka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu prošle godine optužilo Blažića za trgovinu uticajem. Blažić je primio oko 700 evra u kešu, a Matići su finansirali i renoviranje njegovog stana koje je koštalo oko 1000 evra. Blаžić je zаuzvrаt trebаlo dа iskoristi svoj položaj i poznanstva kako bi izdejstvovao povoljnu odluku Vrhovnog kаsаcionog sudа u slučаju Đorđа Mаtićа osuđenog 2013. zа zloupotrebu položаjа odgovornog licа.

1 Comment

  1. lilit kaže:

    50, 250 Evra, pa da li je moguće da su „tolike“ pare u pitaju, pa Propade Srbija?! A Mišković, Beko, Bogićevič, Perčević i ostali za milionske pronevere NIŠTA