Suđenje Šariću za pranje novca kreće iznova

Suđenje Šariću za pranje novca kreće iznova

Sudnica Višeg suda

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za pranje novca krenulo je danas ispočetka zbog promena člana sudskog veća. Iako formalno kreće iznova, postupak će se odvijati brže jer sud neće ponovo saslušavati optužene niti će predstavljati dokaze.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je vraćeno na početak jer je sudija Vladimir Vučinić, koji je pet godina sudio u ovom slučaju, premešten iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal.

Viši sud, koji je premestio Vučinića, obrazložio je odluku time da mu je istekao mandat i da je promenom godišnjeg rasporeda postavljen u opšte odeljenje Višeg suda u Beogradu.

Sudija Vladimir Vučinić je za „Politiku“ rekao da je siguran da razlog njegovog premeštaja nije istek mandata.

„Ovaj mandat je produžen svim sudijama koji su se nalazili u Posebnom odeljenju početkom 2010. godine kada i meni, pa ne vidim zašto bi samo meni to bila prepreka da dovršim započeta suđenja“, rekao je sudija Vučinić

Vučinić je dospeo u žižu javnosti kada je vratio pasoš optuženom biznismenu Miroslavu Miškoviću. Zbog ove odluke, kako je rekao medijima, trpeo je pritiske.

Umesto njega, Šariću će suditi Dragomir Gerasimović. On je dosad radio u krivičnom odeljenju u Palati pravde, a član je Upravnog odbora košarkaškog kluba Crvena Zvezda.

Ovo je drugi put da suđenje kreće ispočetka – isto se dogodilo u martu 2012. kada je na mesto sudije Nade Zec postavljen Aleksandar Trešnjev. Postupak tada nije mnogo odmakao, pa izmena nije previše uticala na trajanje postupka. Vučinić je, međutim, zamenjen u trenutku kada je suđenje ulazilo u završnu fazu.

Iako formalno kreće ponovo, postupak će se odvijati brže nego ranije. Danas su se, nakon što je konstatovano da je optužnica pročitana i da branioci neće menjati uvodna izlaganja, izjasnili i optuženi. Darko Šarić naveo je da njegova odbrana ostaje ista.

„Ostajem pri svemu što sam ranije rekao. Nemam šta da dodam ni da oduzem“, rekao je Šarić.

Nebojša Jestrović, Šarićev kum optužen da je kao vlasnik i direktor nekoliko preduzeća obavljao finansijske transakcije s ciljem da prljavi novac plasira u legalne tokove, takođe je ostao pri svojoj odbrani. On je zatražio da se kao svedoci saslušaju bivša ministarka pravde Snežana Malović i državni sekretar ovog ministarstva Slobodan Homen. Odustao je od predloga da sud sasluša Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića, optuženog da je odavao službene tajne Šarićevim saradnicima, Marka Miškovića i Mlađana Dinkića.

Nebojša Spasić, direktor filijale Komercijalne banke u Vranju, optužen da je grupi omogućio izdavanje bankarskih garancija i kredita, predložio je nove dokaze. Spasić je ponovio da je postupao po nalozima centrale banke i da kao direktor nije bio zadužen za provere sumnjivih transakcija.

Optuženi Radovan Štrbac, Šarićev advokat, prokomentarisao je promenu veća.

„Moram da primetim da je od tri člana veća nepromenjen ostao samo predsednik veća. Da sam ja novi član veća ispoštovao bih bar desetak dana da se formalno upoznam sa predmetom koji ima desetine hiljada strana. Imam pravo da novog sudiju upoznam sa nekoliko rečenica svoje odbrane“, rekao je Štrbac.

Štrbac je govorio o kupovini firmi u privatizaciji negirajući navode tužilaštva da je zajedno sa Šarićem bivša državna preduzeća iskoristio za pranje novca. Izlaganje će nastaviti sutra.

Comments are closed.