Suđenje Šariću: Tužilaštvo i advokati o prisluškivanim razgovorima

Suđenje Šariću: Tužilaštvo i advokati o prisluškivanim razgovorima

Na suđenju Darku Šariću i grupi optuženoj da je oprala više od 22 miliona evra završeno je slušanje presretnutih razgovora optuženog Predraga Milosavljevića. Tužilaštvo smatra da ovi razgovori dokazuju navode iz optužnice o tome da je grupa sklapala fiktivne poslove i tako prala novac, dok je stav odbrane suprotan – tvrde da razgovori dokazuju da je sve rađeno po zakonu.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon preslušavanja prisluškivanih telefonskih razgovora snimljenih od maja do jula 2009. i uvida u mejl prepisku Predraga Milosavljevića, on je odbio da odgovara na pitanja tužioca u vezi sa sadržajem razgovora koji su slušani.

„Ne želim da odgovaram na tužiočeva pitanja, činio sam to dva ili tri puta do sada. Konsultovao sam advokata, on je saglasan“, rekao je Milosavljević na jučerašnjem suđenju.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je stav tužilaštva da su ovo izuzetno relevantni dokazi i da se njima nesumnjivo potvrđuju navodi iz optužnice.

„Iz desetine ovih razgovora vidi se da se sačinjava lažna dokumentacija koja samo služi kao osnov za transferisanje novca“, rekao je Ivanić.

On kaže da se iz razgovora čuje da odgovorni ljudi u kompanijama ne znaju šta znači subordinirani zajam, te da je jasno da je takav zajam samo paravan. Podsetimo, tužilaštvo tvrdi da je jedan od načina za ubacivanje novca zarađenog prodajom kokaina u legalne tokove koji je osmislio Milosavljević bio ugovor o subordiniranom zajmu. Ugovorom su ofšor firme davale pozajmice domaćim preduzećima koja, ukoliko ne vrate pozajmljeni novac, prelaze u vlasništvo ofšor kompanija Šarićevih saradnika.

„Transferi novca koji su rađeni nije pratila dokumentacija već je ona spremana naknadno kada je banka to tražila“, rekao je juče Ivanić. On je objasnio i da ovi razgovori dokazuju da nije postojala razmena dobara koja je predstavljana ugovorima.

Advokat Dejan Lazarević kratko je prokomentarisao preslušane razgovore i zaključio da se svi obraćaju Milosavljeviću za savet jer je finansijski stručnjak.

„Posle ovog seta razgovora možemo da zaključimo da je Milosavljević ‘doktor’ i da stručno savetuje sve da ne bi pogrešili“, rekao je Lazarević i dodao da su navodi tužilaštva zlonamerni.

Branislav Popovac, jedan od Šarićevih advokata, rekao je da je apsurdna tvrdnja iz optužnice da je Milosavljević osmislio subordinirane kredite. Prema njegovim rečima, to bi bilo „kao da kažemo da je Milosavljević izumeo struju jer svakodnevno uključi svetlo u svojoj kući“.

Advokati optuženih istakli su da je neophodno finansijsko veštačenje jer smatraju da niko od učesnika u postupku nema dovoljno znanja o ovoj oblasti.

„Da je tužilac raspolagao dovoljnim znanjem znao bi da se institut subordiniranog kredita koristio u Velikoj Britaniji dok je Srbija još bila pod Turcima“, rekao je advokat Danilo Šarić.

Optuženi Milosavljević prokomentarisao je svoje razgovore kratko uz opasku da su ga neistine koje je izneo tužilac iznenadile i uvredile.

Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, oko 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.