Suđenje Šariću: „Sve prate, nije mi ovo pouzdano“

Suđenje Šariću: „Sve prate, nije mi ovo pouzdano“

Nebojša Jestrović (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju grupi Darka Šarića za pranje 22 miliona evra kokainskog novca završeno je preslušavanje prisluškivanih razgovora Nebojše Jestrovića, jednog od Šarićevih najbližih saradnika. Tužilaštvo tvrdi da svaki razgovor potvrđuje navode iz optužnice, dok odbrana smatra da se razgovori čak ni ne odnose na optužnicu, a ne da je potvrđuju.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što je preslušan set razgovora koji se odnosi na optuženog Nebojšu Jestrovića i pregledana SMS komunikacija, tužilac i odbrana, kao i sam optuženi, imali su priliku da prokomentarišu ono što smo čuli i videli.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da neće dozvoliti sebi da sada otpočne završne reči, te je kratko primetio da su dokazi zakonito prikupljeni, kao i da svi razgovori potvrđuju navode iz optužnice.

Darko Šarić

Jestrovićev advokat Dejan Lazarević rekao je da smatra da razgovori dokazuju samo navode odbrane, kao i to da je Jestrović završio fakultet sa 23 godine i da od tada posluje „isključivo legalno“.

„Izgubismo još četiri dana na preslušavanje razgovora koji ne dokazuju nijedan deo optužnice“, rekao je Jestrović.

On se osvrnuo na razgovor u kome se pominje „upumpavanje 700.000“ i objasnio da se može proveriti da se radi o novcu sa računa firme „Maestral turs“, a ne o „nekom kešu nepoznatog porekla.“

Jestrović je posebno istakao razgovor u kome mu Šarić kaže „očekujem da mi se vrate pare od dva broda“. Kako je rekao, sva pravna dokumentacija u vezi sa brodovima koji se pominju u razgovoru je u Crnoj Gori i na osnovu nje je tamo doneta oslobađajuća presuda, te se nada da će dokumenta uskoro biti dostavljena i ovom sudu.

On je rekao da suđenje ulazi u devetu godinu i upitao sudsko veće da li kraj može da se očekuje u roku od dve godine. Predsednik veća Siniša Petrović rekao je da on ne bi licitirao kada će suđenje biti gotovo, ali da je dokazni postupak po predlozima tužilaštva pri kraju, da ostaje izvođenje dokaza odbrane, kao i iznošenje završnih reči.

Sudija, međutim, nije pomenuo da će se sudsko veće ponovo promeniti u januaru sledeće godine, odnosno da će umesto Aleksandra Trešnjeva u veću biti sudija Svetlana Aleksić, te da će suđenje, makar formalno, krenuti ispočetka.

Optuženi o razgovorima

Razgovore je komentarisao i optuženi advokat Radovan Štrbac rekavši da oni „plastično“ demantuju navode optužnice. On je naveo da nije zabeležen nijedan telefonski razgovor između Jestrovića i njega ili njegove supruge, kao ni drugih optuženih koji su povezani sa njim, i da razgovori pokazuju da oni nisu bili organizovana kriminalna grupa.

„Da je neko želeo da izabere razgovore koji više pobijaju navode iz optužnice, ne bi uspeo“, rekao je optuženi Peđa Milosavljević i dodao da je „baš čudno“ što on i Jestrović razmenjuju poslovne informacije pošto mu je Jestrović bio nadređeni, kako tužilaštvo tvrdi.

U razgovoru koji Jestrović vodi sa Jovicom Lončarem, koji je u Crnoj Gori oslobođen optužbi za pranje novca za Darka Šarića, Lončar ga pita da li može da ga pozove na fiksni telefon i dobija odgovor: „Sve prate, nije mi ovo pouzdano“.

Između ostalih, čuli su se i razgovori između Jestrovića i Jelene Janković, glavne urednice časopisa „Code“, koji je bio u većinskom vlasništvu Svetlane Šarić, supruge Darkovog brata Duška, a u kojima komentarišu tekstove i markentišku kampanju koju započinju.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.