Suđenje Šariću sutra počinje iznova

Suđenje Šariću sutra počinje iznova

Suđenje Darku Šariću i članovima njegove grupe za šverc oko 5,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu sutra počinje ispočetka. Šariću će suditi veće u izmenjenom sastavu.

Piše: Bojana Pavlović

Presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora ukinuo je Apelacioni sud krajem maja.

Sudije Apelacionog suda smatrale su da prvobitna presuda nije jasno napisana, da nije objašnjeno za šta je koji član grupe bio zadužen prilikom šverca kokaina, kao i da je Šariću trebalo suditi po blažem zakonu po kome je najviša kazna za ovo krivično delo 15 godina. Još jedna sporna stavka za drugostepeni sud bio je sastav veća. Apelacioni sud odlučio je da sudija Vladimir Vučinić nije smeo da sudi narko-bosu jer je procenjivao optužnice protiv njega.

Vučinić je u međuvremenu napustio sud zbog pritisaka koje je trpeo, pa će Pljevljaku će iznova suditi tročlano veće u izmenjenom sastavu. Umesto Vučinića, kao član veća sudiće Dragomir Gerasimović, Siniša Petrović ostaje predsednik veća, kao i sudija Aleksandar Trešnjev kao član veća.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu protiv Šarića i dvadesetak članova njegove grupe u aprilu 2010. Trojica optuženih postali su svedoci saradnici na osnovu čijih iskaza je tužilaštvo podiglo još četiri optužnice. Na svim optužnicama je ukupno 36 osoba za krijumčarenje oko 5,8 tona droge.

Suđenje je počelo iste godine, a Šariću se sudilo u odsustvu jer  je već bio pobegao iz zemlje. Postupak su pratile brojne kontroverze – od osporavanja nadležnosti suda jer se šverc odvijao van Srbije, do tvrdnji da protiv Šarića nema dokaza i da je suđenje osuđeno na propast.

Najviše polemike bilo je u vezi sa snimcima prisluškivanih razgovora za koje je odbrana tvrdila da su pribavljeni suprotno zakonu.

Šarić se predao u martu 2014, dva dana posle parlamentarnih izbora. Sa kim i o čemu je pregovarao Šarić, ostalo je nepoznato. Na sudu je negirao da je učestvovao u švercu kokaina i rekao je da je žrtva obračuna srpskih i crnogorskih vlasti. Objasnio je da se predao jer je osetio da zbog promene političke klime u Srbiji može da očekuje pošteno suđenje.

Mnogi koji su vodili slučaj Šarić su smenjeni. Istražni sudija Dragan Lazarević premešten je iz Specijalnog suda. Ivica Petrović koji je vodio operaciju u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), degradiran je na mesto operativca. Rodoljub Milović, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP), smenjen je nakon Šarićevih optužbi da je primio mito. Ove optužbe nikada nisu dokazane. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je vodio istragu, nije ponovo izabran na mesto tužioca u decembru prošle godine. Njegov zamenik Saša Ivanić, koji je tužilac u ovom slučaju, bio je na meti medijskih napada.

Protiv Šarića u toku je i postupak za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina.

Detalje o slučaju Šarić pročitajte ovde.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Comments are closed.