Suđenje Šariću: Psovke na pomen novca u snimljenim razgovorima

Suđenje Šariću: Psovke na pomen novca u snimljenim razgovorima

Telefonski razgovori advokata Radovana Štrpca, optuženog da je prao novac za narko-bosa Darka Šarića, puštani su na današnjem suđenju Šarićevoj grupi za pranje 22 miliona evra.

Piše: Milica Vojinović

Radovan i Dubravka Štrbac, bračni par optužen za pomaganje narko-bosu Darku Šariću da „opere“ novac stečen prodajom kokaina, bili su glavni akteri danas preslušavanih telefonskih razgovora koje je prisluškivala policija.

Dubravka Štrbac je, prema optužnici, primala velike sume evra u sitnim apoenima od, takođe optuženog, Stevice Kostića, baštovana u porodičnoj kući Darka Šarića. Taj novac je, zatim, po potrebi menjala u obližnjoj menjačnici, pa dinarske iznose predavala suprugu Radovanu.

Njen suprug, po profesiji advokat, optužen je da je pomogao Šariću u pranju novca tako što je „prljavim novcem“ na svoje ime kupovao firme i poljoprivredna zemljišta na teritoriji Vojvodine, a sve to za Darka Šarića.

U jednom od razgovora Radovan Štrbac supruzi javlja da će „doći jedan čovek“ i da mu napiše potvrdu, a on će njoj da da punomoćje. Nakon što ga Dubravka pita da li misli na potvrdu o novcu, Radovan, vidno iznerviran, psuje i govori: „Nego o čemu drugom?“

Tužilac Saša Ivanić, nakon preslušanog razgovora pitao je Radovana Štrpca za povod ovakve reakcije, primetivši da je ona izazvana pominjanjem reči novac. Štrbac je, izvinivši se za psovke, odgovorio da „svi mi nekad tako reagujemo“. Objasnio je da to što je u razgovoru rečeno da će čovek da potpiše punomoćje jasno ukazuje da se radi o akontaciji koja podrazumeva novac.

Novac i lubenica

U nekoliko razgovora preslušanih na današnjem suđenju priča se o iznosu od milion i 200 hiljada dinara. U njima se, između ostalog, Štrbac raspituje o kursu evra kod vlasnika obližnje menjačnice i govori mu da „ima nekih milion i 200 hiljada dinara“ da zameni. Zatim javlja supruzi Dubravki da istu sumu pripremi i zapiše „tamo“.

U vezi sa ovim razgovorima tužilac Ivanić pitao je Štrpca da li je iz svoje kuće izneo više od 12 hiljada evra pominjanih u razgovorima. Štrbac je odgovorio da jeste i naglasio da u skladu sa svojim primanjima nije čudno da u kući ima toliko novca.

Tema današnjeg ročišta bila je i lubenica teška šest kilograma.

Naime, u jednom razgovoru optuženi Stevica Kostić govori Štrpcu da mu donosi lubenicu. Upitan od strane tužioca da pojasni, Štrbac odgovara da je „potpuno jasno da se radi o lubenici“ koje u u to vreme sazrevaju i da ju je Stevica tada zaista donosio iz Gajdobre. U nekoliko drugih razgovora Kostić donosi Štrpcu i „papire“, za koje Štrbac tvrdi da su advokatski memorandumi, kao i da nema reči o novcu.

Tužilaštvo u optužnici, međutim, navodi da je Stevica Kostić preuzimao velike sume kokainskog novca od Šarića i taj novac, najčešće u apoenima od 20 i 50 evra, odnosio u stan Radovana Štrpca u Novom Sadu.

Šarić i njegova grupa terete se da su novac zarađen prodajom oko 5,8 tona kokaina, nekoliko godina uspešno ubacivali u legalne tokove i poslove u Srbiji. Prema optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal to su najčešće radili kupovinom preduzeća u privatizaciji, ali i davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.