Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori o privatizaciji „Bratstva“

Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori o privatizaciji „Bratstva“

Darko Šarić

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U nastavku suđenja Darku Šariću i njegovim saradnicima za pranje više od 22 miliona evra kokainskog novca slušani su prisluškivani razgovori pripadnika grupe iz Vranja, a većina razgovora odnosila se na privatizaciju firme „Bratstvo“ iz Preševa.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je plan kako da grupa ubaci prljavi novac u legalne tokove privatizacijom „Bratstva“ osmislio optuženi Nebojša Jestrović po nalogu Darka Šarića.

Plan je bio da optuženi Bojan Stanojković, Boban Stojiljković i Šarić budu prikriveni kupci, a da Aguš Erdinč u ime svoje firme „Aguš gradnja“ napravi konzorcijum sa firmom „Maestral turs“ iz Budve koji će onda preuzeti „Bratstvo“, piše u optužnici.

Prisluškivani razgovori koji su danas slušani odnose se na planove oko privatizacije „Bratstva“. Razgovori su iz marta 2009. godine i vođeni su desetak dana pred aukciju.

Među razgovorima su oni u kojima Boban Stojiljković traži savete od Jestrovića kako Erdinč ne bi pogrešno postupio na aukciji, kao i razgovori sa brokerom.

„Nemoj nešto da zaje*emo“, kaže Stojiljković zabrinuto brokeru, a on mu odgovara da nemaju šta da pogreše.

Novinari su imali priliku i da čuju da su na dan aukcije Erdinč i Stojiljković razgovarali telefonom petnaestak puta, a Stojiljković mu u više navrata objašnjava metodologiju kupovine na aukciji.

„Vodi tamo računa, sve znaš. Prvi put nikako ne dižeš ruku, tek drugi put“, kaže Erdinču. Nakon dvadeset minuta ponovo ga zove i ponavlja uputstvo još jednom.

„Znači, ne diraš prvi put kad pita, tek posle“, rekao mu je Stojiljković.

Kako bi platili manju cenu za „Bratstvo“, bilo je potrebno da niko od kupaca ne bude zainteresovan u prvom krugu prodaje firme. U roku od pola sata, Stojiljković je pozvao Erdinča još tri puta kako bi mu ponovio isto uputstvo.

Tužilaštvo i odbrana će iznesiti primedbe na ove razgovore nakon što svi budu preslušani.

„Bratstvo“ je privatizovano na aukciji u martu 2009. godine. Erdinču su kao obezbeđenje bankarske garancije pri privatizaciji poslužili devizni depoziti više osoba. U optužnici piše da su depozite položili radnici pumpe koju je kontrolisao Stojiljković, a da su iznosi bili manji od 15.000 evra kako bi se izbegla obaveza prijavljivanja Upravi za sprečavanje pranja novca.

Da je novac zapravo Šarićev i da potiče od šverca kokaina, prema tvrdnji tužilaštva, ukazuje i to što su novčanice uglavnom bile u apoenima od 10 evra, kao i identična svedočenja radnika pumpe – da je novac njihov i da su ga pozajmili Erdinču.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.