Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori o kupovini „Jedinstva“

Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori o kupovini „Jedinstva“

Darko Šarić u sudnici

Na suđenju Darku Šariću za pranje 22 miliona evra kokainskog novca danas je preslušan deo prisluškivanih telefonskih razgovora. Tužilaštvo tvrdi da razgovori dokazuju da je Šarić bio pravi vlasnik preduzeća koja je kupovao advokat Radovan Štrbac, takođe optužen u ovom postupku.

Piše: Jelena Radivojević

Među snimcima koji su preslušani su telefonski razgovori iz maja 2009. godine između Šarića i Štrpca i Štrpca i glavnog svedoka tužilaštva – osuđivanog kriminalca Mileta Jerkovića. Jerković je ranije tužilaštvu opisao na koji je način Šarić sa saradnicima od njega kupovao preduzeća i tako prao novac stečen prodajom kokaina.

Prema navodima tužilaštva, danas puštani razgovori odnose se na kupovinu privrednog dobra „Jedinstvo“ iz Gajdobre. Ovu firmu Jerković je prodao Štrpcu 2009. godine za 1,15 miliona evra.

„Ovaj… Samo kratko pitanje. Ovaj… Za onu knjigu od ovih elektrana, ovaj, reci mi je l to ima nastavak neki, kad će to biti… Kad bi to bilo?“ pitao je u jednom od razgovora Štrbac Šarića.

Kasnije Štrbac saopštava Jerkoviću: „Od onog što si trebao da dobiješ, imaš 15 papira, znači od ukupno 40 imaš 15 strana knjige.“ Jerković mu je odgovorio: „150. Dobro, strana“.

Tužilaštvo tvrdi da su u ovim razgovorima članovi grupe koristili šifre i da „stranica knjige“ zapravo znači – deset hiljada evra.

Tužilac Saša Ivanić rekao je danas da snimljeni razgovori pokazuju da se „okrivljeni Štrbac samo formalno navodi kao vlasnik preduzeća, a konačnu reč o svemu donosi Darko Šarić“.

Radovan Štrbac, međutim, tvrdi da se nijedan razgovor ne odnosi na kupovinu „Jedinstva“ i negira da je firmu kupio u Šarićevo ime.

„Šarić nije bio zainteresovan za kupovinu ‘Jedinstva’, prijateljski me savetovao“, rekao je Štrbac.

Ranije svedočeći na sudu Mile Jerković je naveo da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se vode na Štrpca, koji mu je davao novac. Rekao je i da mu je uvek bilo jasno da je taj novac Šarićev.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.