Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori dokazi pranja novca

Suđenje Šariću: Prisluškivani razgovori dokazi pranja novca

Telefonski razgovori snimljeni u maju i junu 2009. godine tokom preuzimanja kompanije „Jedinstvo“ predstavljeni su kao dokazi na suđenju Darku Šariću za pranje 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina. Tužilaštvo tvrdi da je jasno da optuženi koriste šifrovani jezik, dok odbrana insistira da iz razgovora ništa ne može da se zaključi.

Piše: Jelena Radivojević

Snimljeni telefonski razgovori optuženog Radovana Štrpca iz maja i juna 2009. godine, tvrdi tužilaštvo, dokazuju da je Šarić bio stvarni vlasnik kompanije „Jedinstvo“ iako se ona formalno vodila na Štrpca.

U jednom razgovoru Šarić najavljuje Štrpcu da će „preći onaj direktor kod nas“, dok u drugom Štrbac kaže „to je nama džabe“.

Reči „kod nas“ i „nama“ ukazuju na to da su Štrbac i Šarić kupovinu preduzeća smatrali zajedničkim poslom, tvrdi tužilac Saša Ivanić.

Šarić je, međutim, zatražio da se ponovo pusti snimak razgovora iz juna 2009. u kome kaže Štrpcu: „Mislim, to je tvoje („Jedinstvo“) i ti se Mileta trebaš paziti, to te prijateljski savetujem“ misleći na Mileta Jerkovića, biznismena od koga su kupili „Jedinstvo“ i koji je ključni svedok u ovom postupku.

Šarić i njegova odbrana smatraju da tužilaštvo namerno ignoriše ovu Šarićevu rečenicu, a da neke razgovore pokušava da predstavi kao šifrovane.

Herbicidi

Razgovori između Štrpca i Jerkovića, tvrdi tužilaštvo, dokazuju kako se odvijalo preuzimanje „Jedinstva“.

Šarić je preko kurira slao novac Štrpcu koji ga je potom predavao Jerkoviću. Prvi deo ugovorene cene isplaćen je Jerkoviću u februaru 2009, a tokom maja i juna novac je stizao u nekoliko navrata, piše u optužnici.

U presretnutim razgovorima, međutim, umesto reči „novac“, sagovornici koriste šifru „herbicidi“, tvrdi tužilaštvo.

Štrbac u junu 2009. kaže Jerkoviću da mu još nisu stigli herbicidi. Dva sata kasnije Jerković ga zove i vičući pita da li je „izvisio“, na šta Štrbac odgovara psovkom i dodaje: „Nisam dobio što ti trebam dati i ne mogu ti dati“.

Jerković potom traži Šarićev broj, a Štrbac kaže da ga nema jer je prekinuo svaku telefonsku komunikaciju sa njim, ali da „ide gore i priča sa njim“.

Štrbac tvrdi da herbicidi nisu nikakva šifra, već da je u tom periodu nabavljao herbicide za sebe i Jerkovića.

Na pitanje tužioca zašto Jerković želi da dođe do Šarića i kakve on veze ima sa herbicidima, Štrbac odgovara da „telefonski razgovor može sadržati više tema“.

Tužilaštvo tvrdi da preslušani razgovori potvrđuju svedočenje glavnog svedoka Mileta Jerkovića koji je naveo da je grupa nakon što je dobila informaciju da policija sluša njihove razgovore reč novac zamenila šifrom herbicidi. Sa Jerkovićevim svedočenjem poklapa se i razgovor u kojem Štrbac saopštava Jerkoviću da je prekinuo svaku telefonsku komunikaciju sa Šarićem.

Šarić i članovi njegove grupe terete se da su novac zarađen prodajom oko 5,8 tona kokaina, nekoliko godina uspešno ubacivali u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bila kupovina preduzeća u privatizaciji, davanje pozajmica ili kredita ili sklapanje fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.