Suđenje Šariću: Primedbe advokata i ponovno slušanje dokaza

Suđenje Šariću: Primedbe advokata i ponovno slušanje dokaza

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U prvom delu suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc više od pet tona kokaina advokati i tužilac raspravljali su o predstavljenim dokazima. Nakon toga slušani su prisluškivani razgovori članova grupe koje su, prema navodima tužilaštva, vodili tokom šverca droge u Italiji. Svi dokazi već su bili prikazani na prvom suđenju ovoj grupi.

Piše: Milica Vojinović

Jučerašnje suđenje počelo je primedbama na dokaze koji su predstavljeni na poslednjem ročištu održanom u junu.

Rasprava između advokata i tužioca trajala je skoro dva sata. Sudija Siniša Petrović je na prigovor advokata prekidao tužioca Sašu Ivanića koji je objašnjavao na šta se odnose pojedini dokazi. Ovo se ponovilo i kada su reč imali advokati – Ivanić je u više navrata tražio od sudije da reaguje pošto su njihovi prigovori predugo trajali.

Nakon rasprave nastavilo se sa preslušavanjem prisluškivanih razgovora između članova grupe. Ovi, kao i ostali razgovori, već su bili puštani tokom suđenja Šarićevom klanu.

U septembru prošle godine postupak je počeo ispočetka nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom su članovi grupe osuđeni na visokezatvorske kazne zbog organizovanja međunarodnog šverca droge.

Iako je bilo najavljeno će ponovljeni postupak trajati kraće i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi, snimci i prepiske koji čine značajni deo prikupljenih dokaza, se pregledaju ponovo, a rasprave o njima dodatno usporavaju suđenje.

Postupak ne odmiče i zbog čestih odlaganja – od početka godine suđenje je odloženo 11 puta, a održano svega osam.

Šariću i njegovoj grupi sudi se već sedam godina.

Razgovori iz Italije

Na današnjem suđenju preslušani su razgovori koje su, prema tvrdnjama tužilaštva, članovi grupe vodili dok su švercovali drogu u Italiji tokom 2008. i 2009. godine.

Razgovori između Željka Vujanovića i Gorana Sokovića, koji su osim Šarića, označeni kao organizatori grupe, dokazuju da su oni davali naloge svedoku saradniku Nebojši Joksoviću da organizuje poslove sa drogom u ovoj zemlji, tvrdi tužilaštvo.

U jednom od puštenih razgovora otkriva se i da je Joksovićevo šifrovano ime bilo „Prtina“ – Soković Vujanoviću kaže da pozove „Prtinu“ i kaže mu da dođe, a u sledećem razgovoru Vujanović poziva upravo Joksovića.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

Comments are closed.