Suđenje Šariću ponovo odloženo

Suđenje Šariću ponovo odloženo

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina danas je odloženo jer je dvojici optuženih koji su se nedavno predali sudija dao dodatno vreme da se pripreme za suđenje.

Piše: Milica Vojinović

Optuženi Petar Obradović i Nebojša Sretenović koji su se predali policiji pre manje od mesec dana rekli su da im nije bilo dovoljno 15 dana, koliko im je sud na prethodnom ročištu dao, da se pripreme za suđenje i  da pročitaju sudsku dokumentaciju.

„Ja sam pokušao, počeo sam da čitam spis predmeta. Trebalo bi mi još malo vremena da se upoznam sa predmetom“, rekao je Sretenović i na pitanje sudije koliko vremena mu je potrebno kazao: „Pa, jedno mesec dana“.

Tužilac Saša Ivanić bio je protiv odlaganja suđenja. Rekao je da postoje svi uslovi da se ono održi i da je slična situacija bila kada se predao Darko Tošić – tada suđenje nije odlagano, već je promenjen redosled izvođenja dokaza.

Tošićevi advokati rekli su da je ta situacija bila drugačija jer je Tošić godinu dana bio u ekstradicionom pritvoru u Holandiji gde su advokati išli i upoznavali ga sa predmetom.

Nikolić o svedoku saradniku
Miloš Nikolić, optužen da je tokom akcije „Balkanski ratnik“ krio Nebojšu Joksovića koji je kasnije postao svedok saradnik u ovom postupku, podsetio je danas sudsko veće na dopis koji je podneo o, kako kaže, Joksovićevim kriminalnim delatnosima.

„Joksović je amnestiran za teška krivična dela samo radi viših ciljeva – da svedoči u ovom postupku“, rekao je Nikolić i dodao da tužilaštvo veruje na reč „lopovu i kriminalcu“.

Sudija Petrović rekao je da je procedura za dobijanje statusa svedoka saradnika u Joksovićevom slučaju ispoštovana, ali da on ovaj status može i da izgubi.

Postupak protiv Nikolića danas je razdvojen jer je najavio da neće moći da prisustuje nekim od budućih suđenja.

Na prethodnom suđenju sudija Petrović prvobitno je rekao da je stav veća da je „celishodnije da se suđenje nastavi zbog javnog interesa i interesa ostalih optuženih“, ali ga je nakon ubeđivanja advokata ipak odložio.

Sudsko veće danas je ponovo odlučilo da prihvati predloge optuženih i njihovih advokata i dozvoli dodatnih 20 dana da se upoznaju sa predmetom.

„20. decembar je krajnji rok. Nakon toga nećete dobijati novi rok“, rekao je sudija Petrović.

Podsetimo, Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc kokaina sudi se već sedam godina.

Suđenje je počelo ispočetka u septembru prošle godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Suđenje će, kako stvari stoje, od sledeće godine opet početi ispočetka jer je predsednik suda Aleksandar Stepanović premestio sudiju Aleksandra Trešnjeva, jednog od trojice članova sudskog veća u ovom postupku. Trešnjev će tako od početka sledeće godine suditi u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, umesto u posebnom.

Promena članova sudskog veća znači da postupak mora krenuti ispočetka. Iako sudija može doneti rešenje da se ne izvode ponovo svi dokazi, novom članu veća biće potrebno vreme da se upozna sa predmetom što će usporiti postupak.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

Comments are closed.