Suđenje Šariću odloženo, odbrana tražila izuzeće sudije

Suđenje Šariću odloženo, odbrana tražila izuzeće sudije

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću za međunarodni šverc kokaina odloženo je juče pošto je odbrana zatražila izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Ovo je trinaesto odlaganje od početka godine.

Piše: Nataša Marković

Petrovićevo izuzeće zatražio je advokat Marko Kljajević pošto je sudija doneo odluku da se iz dokaza izuzmu telefonski razgovori i SMS poruke Bojana Stanojkovića. On je u ovom postupku oslobođen optužbi da je bio jedan od organizatora šverca kokaina.

Zahtevu za izuzeće pridružio se i Šarićev advokat Dejan Lazarević istakavši da „sudija dozvoljava korišćenje razgovora, tada osumnjičenog – sada oslobođenog Stanojkovića, koje tužilac pokušava da ugura na mala vrata“.

Suđenje je potom odloženo, po trinaesti put od početka godine. Odluku o Petrovićevom izuzeću doneće predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Petrović je predsednik sudskog veća u oba procesa koji se pred Specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vode protiv Darka Šarića i njegove grupe.

Suđenje za šverc kokaina traje sedam godina, a postupak je počeo ispočetka u septembru obe godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora.

Iako je najavljeno da će ponovljeni postupak trajati kraće, sudsko veće na čelu sa Petrovićem uslišilo je zahteve advokata i optuženih za ponovnim izvođenjem dokaza. Ovo, kao i česta odlaganja suđenja, usporavaju postupak pa on ni nakon godinu dana nije značajno odmakao. Podsetimo, od početka godine suđenje je odloženo 13 puta, uglavnom zbog izostanka nekog od advokata ili optuženih, a održano je svega osam ročišta.

Ko je Boki?

Bojan Stanojković zvani Boki je presudom iz jula 2015. godine oslobođen optužbi da je bio jedan od ključnih ljudi u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Sudije su ovakvu odluku donele jer tužilaštvo nije sakupilo dovoljno dokaza, piše u presudi.

Prema istrazi, Stanojković je zajedno sa Darkom Šarićem uložio novac u kupovinu 2,1 tone kokaina koji je pronađen na jahti „Maui“ u oktobru 2009. godine. On je, kako tvrdi tužilaštvo, finansirao kupovinu 990 kilograma i naložio Bobanu Stojiljkoviću i Marku Daboviću da otputuju u Argentinu kako bi pomogli ostatku grupe pri švercu kokaina.

Osim u Južnoj Americi, Stanojković je, tvrdi tužilaštvo, bio uključen u kriminalne radnje ove grupe i u Italiji. On je 2008. godine dao nalog dvojici članova narko-grupe da iznajme stan i kuću u Milanu – „štekove“ u kojima je grupa čuvala drogu. U njima je italijanska policija pronašla i zaplenila 320 kilograma kokaina i uhapsila članove grupe.

Nebojša Joksović, zaštićeni svedok i nekadašnji blizak prijatelj Darka Šarića, ispričao je tužilaštvu da mu je Šarić tom prilikom rekao da su za gubitak kokaina odgovorni „Boki i njegovi ljudi“.

Više o Bojanu Stanojkoviću pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

Comments are closed.