Suđenje Šariću: „Niko normalan ko pere novac ne bi ga uplaćivao u budžet“

Suđenje Šariću: „Niko normalan ko pere novac ne bi ga uplaćivao u budžet“

Nakon što su svi optuženi izneli odbranu, suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina nastavljeno je izvođenjem dokaza – tamo gde je prekinuto pre promene člana sudskog veća.

Piše: Jelena Radivojević

„Došli smo u fazu postupka kao pre promene sastava veća, hvala svima na korektnosti“, rekao je predsednik sudskog veća Siniša Petrović pošto su optuženi izneli odbranu, a advokati i tužilac se saglasili da do sada predstavljeni dokazi ne moraju da se ponovo izvode.

Postupak je morao da krene iznova zbog izmene do koje je došlo novim godišnjim rasporedom kojim je predsednik suda Aleksandar Stepanović člana sudskog veća – sudiju Aleksandra Trešnjeva vratio u krivično odeljenje, o čemu je KRIK ranije pisao.

Prilikom današnjeg iznošenja odbrane svi optuženi ostali su pri onome što su govorili ranije tokom postupka. Tako je optuženi advokat Radovan Štrbac ponovio da je preduzeća kupovao isključivo svojim novcem i pozajmicama koje je uzimao od porodice i prijatelja, a ne Šarićevim novcem, kako tvrdi tužilaštvo.

„Niko normalan ko pere novac ne bi ga uplaćivao u budžet Republike Srbije“, dodao je.

Štrbac je negirao tvrdnje tužilaštva da je raskidao ugovore o kupovini preduzeća sa Agencijom za privatizaciju kako bi Šarić mogao da iste firme otkupi po boljim uslovima. On je objašnjavao da je to komplikovan proces i da „to ne bi mogao da naredi ni Putin, ni Obama“, a ne Šarić.

Podsetimo, Šarić se sumnjiči da je sa drugim optuženima oprao 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina tako što su novac ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, piše u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca 

 

Comments are closed.