Suđenje Šariću: „Neozbiljno smo ovo shvatili“

Suđenje Šariću: „Neozbiljno smo ovo shvatili“

Na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5.7 tona kokaina juče su puštani prisluškivani razgovori Željka Vujanovića, optuženog da je jedan od organizatora grupe. U razgovorima se moglo čuti da su članovi grupe uznemireni jer su saznali da ih argentinska policija prati već neko vreme.

Piše: Milica Vojinović

„Bio sam sa ovima tamo, brate, znaš ti šta je to, pet kila ovoga ima, ovih papira i ovoga“, kaže u jednom od razgovora Draško Vuković misleći na dokumentaciju koju policija u Argentini u tom trenutku ima o pripadnicima grupe.

Vuković je svedok saradnik u ovom postupku. Prema optužnici, on je u Argentini kupovao kokain po nalogu Darka Šarića, a naloge mu je prenosio Šarićev rođak Željko Vujanović. Drogu je, piše u optužnici, nabavljao „u više navrata od organizovanih kriminalnih grupa Kolumbijaca, Peruanaca, Bolivijaca.“

Vujanović ga zatim pita koliko je ozbiljno i šta tamo ima, na šta mu Vuković odgovara: „Brate, sve živo, telefonskih brojeva 63, 64 ima jedno dvadeset sigurno.“

Odbijeni zahtevi advokata
Sudsko veće odbilo je zahteve koje su advokati podneli na prethodnom suđenju. Predsedavajući sudija Siniša Petrović rekao je da su prisluškivani razgovori optuženog Petra Obradovića koje je njegov advokat tražio da se izbace iz dokaza „u potpunosti zakoniti“.Zahtev advokata Marka Kljajevića da se postupak obustavi zbog zastarelosti odbijen je, kako je kazao sudija, jer još nije nastupila zastarelost „ni za organizatore, a kamoli za članove grupe“.

Zabrinutost među članovima trajala je neko vreme, a u razgovorima se može čuti da su nekoliko meseci znali za „papire“.

„Neozbiljno smo ovo shvatili“, kaže Vuković Vujanoviću i žali mu se da ne zna šta da radi „s ovima ovamo.“ Tužilaštvo iz razgovora zaključuje da zbog toga što grupu prati argentinska policija, druge kriminalne grupe neće više da rade sa njima.

Kako se u optužnici navodi, iz pojedinih razgovora se može potvrditi iskaz koji je Vuković dao tužilaštvu kada je rekao da je Vujanović pričao o Šariću. Vujanović je pominjao da će da obavesti svoga brata o informacijama koje mu Vuković prenosi iz Argentine.

„Reci mu da se opusti, da se ne sekira, šta ćemo, šta je tu je, nema šta“, kaže Vuković Vujanoviću u jednom od razgovora.

„Važi. Nisam ja mom burazeru ništa ni pričao. Čekam da vidim sve šta je i kako je pa ću da mu kažem pošto se vidimo tek za dva dana, znaš“, odgovara mu Vujanović.

E, obrukali smo se“

U jednom od razgovora Vujanović se raspituje kod Draška Vukovića, tvrdi tužilaštvo, koliko je kokaina poslao.

„Moram nešto da te pitam, a ne mogu, kasno mi…koliko si ti meni brate poslao ovoga, isključiću odmah ovo kad mi kažeš, znaš“, govori Vujanović.

Vuković mu na to odgovara da je bilo 625, a sada 75, misleći, kako tvrdi tužilaštvo, na kilograme.

„E, obrukali smo se, ali nema dokumenata“, pravda se Vuković Vujanoviću. Dokumenti su, prema optužnici, bili šifra za novac u razgovorima među članovima grupe.

Grupa je nakon saznanja da ih argentinska policija prati promenila način komunikacije, a nastavili su da komuniciraju uglavnom preko mejla, piše u optužnici.

Oko 35 razgovora koji su preslušani na jučerašnjem suđenju već su predstavljeni kao dokazi u junu 2014. godine.

Suđenje je u septembru prošle godine počelo ispočetka, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Iako je bilo najavljeno će ponovljeni postupak trajati kraće i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi, to se nije dogodilo, – svi dokazi, među kojima i prisluškivani razgovori ponovo se izvode.

Suđenje traje već više od sedam godina, a tužilac Saša Ivanić je na jednom od prethodnih suđenja rekao da se ročišta odlažu samo da bi se ishodovalo puštanje Darka Šarića iz pritvora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

Comments are closed.