Suđenje Šariću: „Naš interes da se uglavimo dobro“

Suđenje Šariću: „Naš interes da se uglavimo dobro“

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje grupi Darka Šarića koja se sumnjiči da je oprala više od 22 miliona evra kokainskog novca nastavljeno je juče preslušavanjem prisluškivanih telefonskih razgovora optuženog Predraga Milosavljevića u vezi sa novčanim transakcijama.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Milosavljević bio formalno angažovan kao finansijski stručnjak u firmama za koje se sumnja da su služile za pranje novca. U optužnici piše da je Milosavljevićev zadatak bio da po nalogu Darka Šarića pronađe odgovarajući način ubacivanja prljavog novca iz inostranstva u Srbiju, kao i način za preuzimanje vlasništva nad preduzećima u Srbiji tako da Šarićevo ime kao stvarnog vlasnika ostane prikriveno.

Jedan od načina za ubacivanje novca zarađenog prodajom kokaina u legalne tokove koji je osmislio Milosavljević bio je ugovor o subordiniranom zajmu, tvrdi tužilaštvo. Ugovorom su ofšor firme davale pozajmice domaćim preduzećima koja, ukoliko ne vrate pozajmljeni novac, prelaze u vlasništvo ofšor kompanija Šarićevih saradnika.

Na jučerašnjem ročištu slušali su se prisluškivani razgovori Milosavljevića iz maja i juna 2009. godine u kojima je pričao upravo o subordiniranim kreditima i drugim načinima prebacivanja novca.

Jestrović najavio mogući izostanak
Na početku suđenja optuženi Nebojša Jestrović obavestio je sudsko veće da je započeo lečenje na Vojnomedicinskoj akademiji i da postoji mogućnost da će biti sprečen da prisustvuje suđenjima.
On je zamolio sud da njegovo odsustvo ne utiče na tok postupka.

U razgovorima Milosavljević sa bankarima smišlja kako da predstave transfere novca, a da oni ne budu sumnjivi. Takođe, čuje se kako Milosavljević članovima grupe objašnjava kako treba pripremiti dokumentaciju i izvesti posao, a da sve ostane „čisto“.  Milosavljević  subordinirane kredite predstavlja kao najbezbedniji način za prenos novca među firmama čiji su vlasnici optuženi članovi grupe.

Čulo se više razgovora između Milosavljevića i Gorana Sokovića, koga je tužilaštvo označilo kao organizatora grupe zajedno sa Šarićem. U razgovorima se čuje da Soković često pita Milosavljevića za mišljenje o poslovima u koje ulaže.

Serija razgovora Milosavljevića i Sokovića tiče se i ulaganja u medicinsku kliniku i fakultet „doktora Bojića“. Mediji su ranije pisali o vezama direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovana Bojića i ove kriminalne grupe. Bojića su povezivali i sa vlasništvom i poslovanjem privatne klinike „Ostrog“ i medicinske akademije „US Medical School“. Njegovo ime ne pominje se ni u jednoj od optužnica podignutih protiv Šarićevih saradnika.

„Nikad ne bih ucenjivao poštenog čoveka, ali ovaj ne zaslužuje ništa… On je bez nas mrtav, nikakve humane ljudske osobine ne treba pokazivati pred njim“, kaže Soković i dodaje „naš interes nije povraćaj novca, nego da se uglavimo dobro, za našu decu“.

U narednim razgovorima Soković naglašava kako treba sastaviti ugovor kojim ne mogu biti na gubitku.

„Napravi najbezobrazniji ugovor ikad“, govori Milosavljeviću.

Soković mu kaže i da se čuo sa „drugom“ i da mu je rekao da je ovaj projekat dobar. Tužilaštvo u optužnici navodi da je „drug“ šifra za Šarića.

„Ja bih voleo da ti sedneš sa drugom da vidimo koliki je ’keš flou’ (protok novca), da vidimo da li da ulazimo u to uopšte“, kaže mu Milosavljević.

Nije poznato da li je posao sa Bojićem sklopljen.

U jednom od razgovora koji je Milosavljević vodio sa Šarićem, Šarić mu kaže kroz smeh: „To što sam njemu ostavio, pola je za tebe, zbog minulog rada. To ti je od mene“, završava Šarić.

Razgovori su slušani bez konteksta, a o njima će se izjasniti tužilac i odbrana kada se završi njihovo slušanje.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.