Suđenje Šariću: Ko je ko u sudnici?

Suđenje Šariću: Ko je ko u sudnici?

Foto: Stevan Dojčinović, KRIK

Radoslav Baćović

Suđenje Darku Šariću je na samom kraju i presuda će biti izrečena 13. jula. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK predstavlja biografije ključnih aktera u sudnici – članova sudskog veća, tužioca i advokata

Piše: Bojana Pavlović

Siniša Petrović – predsedavajući sudskog veća

Sudija Siniša Petrović predsedava veću koje će u ponedeljak doneti presudu Darku Šariću u najčuvenijem slučaju organizovanog kriminala u Srbiji.

Petrović je do 2010. godine radio u Okružnom sudu u Novom Pazaru, a potom je premešten u Specijalni sud.

U Novom Pazaru sudio je Binaku Kalaču u slučaju krijumčarenja 125 kilograma heroina sa Kosova. Kalač je dobio 12 godina zatvora.

U slučaju otmice devetogodišnjeg dečaka 2008. kog su otmičari oslobodili posle nekoliko sati jer im je policija bila na tragu, Petrović je osudio četvoricu otmičara na kazne od osam do pet godina zatvora.

Otkako je počeo slučaj Šarić, odbrana je pokušavala da ospori nadležnost srpskog suda za šverc koji se dešavao na teritoriji drugih država. Početkom ove godine, u završnici suđenja, traženo je i izuzeće sudije Petrovića.

U procesima protiv Mihalja Kertesa, Miroslava Miškovića, kao i Sretena Jocića za ubistvo novinara Iva Pukanića, Petrović je sudio kao član veća.

Vladimir Vučinić – član sudskog veća

Sudija Vučinić, član veća koje će presuditi Šariću, javnosti je poznat po procesu koji se vodi protiv biznismena Miroslava Miškovića za malverzacije u putarskim preduzećima.

Vučinić se žalio Visokom savetu sudstva da je trpeo pritiske nakon odluke da Miškoviću privremeno vrati pasoš. Tada je i za medije izjavio: „Na perfidan način pripisuje mi se nezakonitost u proceduri i ovo doživljavam kao pritisak. Zakon je apsolutno poštovan. Tačno je da je Miškoviću vraćen pasoš na ruke, kako zakon i nalaže.“ Nedugo zatim on je izgubio funkciju predsednika Specijalnog suda, a protiv njega pokrenut je i disciplinski postupak zbog komentara koje je dao medijima.

Vladimir Vučinić

Vladimir Vučinić

Slučaj Mišković spojen je sa drugim predmetom i dat drugom sudiji. Visoki savet sudstva proglasio je krajem prošlog meseca Vučinića krivim za disciplinski prekršaj i protiv njega bi mogao biti pokrenut postupak za razrešenje.
Kao istražni sudija Vučinić je radio u Petom i u Prvom opštinskom sudu u Beogradu gde je bio i predsednik istražnog odeljenja. Vodio je istragu u vezi sa spornim glasanjem u skupštinskim klupama prilikom izbora Kori Udovički za guvernerku Narodne banke, u javnosti poznatim kao „afera Bodrum“.

Bio je jedan od pet sudija, a kasnije i predsednik, novoosnovanog vojnog odeljenja Okružnog suda koje preuzima predmete u nadležnosti bivših vojnih sudova. U Posebno odeljenje Okružnog suda za suzbijanje organizovanog kriminala – Specijalni sud, raspoređen je 2006. godine. Vučinić je sudija Višeg suda u Beogradu od njegovog osnivanja 2010. godine, a na mestu predsednika Posebnog odeljenja za organizovani kriminal bio je do 2013.

Jedan od značajnih slučajeva u kom je Vučinić izrekao presudu je slučaj „drumske mafije“ za zloupotrebe na naplatnim rampama. Posle nešto više od četiri godine suđenja, članovi grupe, njih 41, optuženi su na ukupno 131 godinu zatvora, a Vučinić je istakao da su glavni organizatori ostali van domašaja pravde.

Suđenje Sretenu Jociću – Joci Amsterdamu za ubistvo hrvatskog novinara i vlasnika lista Nacional Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića okončano je oslobađajućom presudom za prvooptuženog Jocića. Vučinić je u obrazloženju presude naveo da nije bilo dovoljno dokaza koji bi ukazivali da je Jocić organizovao ovo ubistvo. Izvršilac ubistva Željko Milovanović osuđen je na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović za pomoganje u izvršenju krivičnog dela osuđen je na pet godina.

Vučinić je presudio i čuvenom bosanskom kriminalcu Darku Ercegu, osudivši ga na 12 godina.

Od 2012. sudi u predmetu koji se vodi protiv osmorice bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije s bivšim komandantom Miloradom Ulemekom Legijom na čelu za oružanu pobunu. Proces još traje.

Aleksandar Trešnjev – član sudskog veća

Trešnjev je 2004. godine kao sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu sudio u ponovljenom predmetu protiv Marije Milošević, ćerke bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, zbog pucnjave ispred vile „Mir“ u noći hapšenja njenog oca. Miloševićeva je na prvom suđenju bila osuđena na zatvorsku kaznu od osam meseci, a u ponovljenom procesu nije se pojavila pred sudom. Trešnjev je zbog neodazivanja pozivima tražio privođenje i pritvor za optuženu.

Kao predsedavajući veća Okružnog suda u Beogradu Trešnjev je izrekao presudu protiv neurohirurga Eugena Slavika jer je tražio novac kako bi obolelom dečaku obavio operaciju tumora na kičmenoj moždini. Ova presuda bila je presedan u srpskom pravosuđu – osim što je pravosnažno osuđen, lekaru je na šest godina oduzeta dozvola za rad.

Za ubistvo trogodišnje Katarine Janković u Zvezdarskoj šumi sudsko veće sa Trešnjevim na čelu osudilo je 2007. godine devojčicinu majku Anu Filipović i njenog partnera Mališu Jeftovića na 37 i 40 godina. Ova presuda ukinuta je nekoliko meseci kasnije odlukom Vrhovnog suda uz obrazloženje da je doneta „samovoljom sudije“. U ponovnom suđenju, Trešnjev je okrivljenima izrekao iste kazne, a presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Iz krivičnog odeljenja Višeg suda Trešnjev je raspoređen u Posebno odeljenje za organizovani kriminal početkom 2012. Bio je predsednik veća u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića koji je okončan u maju ove godine. Sud je tada poništio presudu iz 1946. i sve njene pravne posledice. Kao član veća zajedno sa sudijama Petrovićem i Vučinićem sudio je u predmetima za ubistvo Pukanića, zatim u procesima protiv Miroslava Miškovića i Darka Šarića.

Saša Ivanić – tužilac

Saša Ivanić je zamenik Specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića. Ivanić je, sem u predmetu Šarić, tužilac u još jednom kontroverznom suđenju – biznismenu Stanku Subotiću kome se sudi za učešće u švercu cigareta.

Ivanić je karijeru tužioca započeo 1998. godine u Trećem opštinskom javnom tužilaštvu. U Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu radi od 2004. kao prvi zamenik okružnog tužioca i portparol. U Tužilaštvu za organizovani kriminal je od 2007, a dve godine kasnije izabran je za zamenika tužioca.

Ivanić je podigao optužnicu za organizovani šverc cigareta protiv Siniše Stojčića, brata nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Radovana Stojičića Badže koji je ubijen 1997. godine. Na optužnici se našao i sam pokojni zamenik ministra, kao i Mihalj Kertes, bivši direktor Uprave carina. Okrivljeni su osuđeni na pet i tri godine zatvora.

Vodio je i proces za šverc cigareta protiv biznismena Stanka Subotića. Posle sedam godina suđenja i dve nepravosnažne presude, o ovom slučaju konačnu odluku tek treba da donese Apelacioni sud.

Ivanić tuži u predmetu protiv bivšeg ministra privrede Predraga Bubala zbog zloupotrebe prilikom privatizacije „Luke Beograd“, kao i u slučaju protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog za odavanje poverljivih informacija saradnicima Darka Šarića.

Trenutno vodi istragu u vezi sa osnivanjem Nacionalne štedionice, a u slučaj je umešan nekadašnji ministar finansija i guverner Narodne banke Mlađan Dinkić.

Ivanić je protiv Šarića podigao osam optužnica koje su spojene u dva postupka – za šverc kokaina i za pranje novca. Postoji i jedna otvorena istraga u Šarićevom slučaju, u kojoj su za pranje novca osumnjičeni Šarić i biznismen Rodoljub Radulović.

Tokom suđenja Šariću i Subotiću, o Ivaniću su negativno pisali mediji koji su bliski ovoj dvojici optuženih.

Radoslav Baćović – Šarićev branilac

Baćović, bivši predsednik Specijalnog suda postao je branilac Darka Šarića neposredno pred njegovu predaju 2014. godine.

Nekoliko puta Šarić je na suđenju istakao koliko veruje svom advokatu tvrdeći da se u Srbiju vratio na „njegovu reč“. „Predao sam se posle pregovora sa Baćovićem… Kad sam ga pitao da li mogu da očekujem pošteno suđenje, on je rekao da mogu“, rekao je Šarić.

Radoslav Baćović

Radoslav Baćović

Baćović je 11 godina radio kao sudija Petog opštinskog suda u Beogradu, a od 2001. obavljao je dužnosti predsednika tog suda. Bio je predsednik Republičke izborne komisije.

Na čelo beogradskog Okružnog suda postavljen je 2003, odmah posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Mesec dana pošto je stupio na dužnost, formirano je Posebno odeljenje za organizovani kriminal. Bio je starešina ovog odeljenja i sudija odeljenja za ratne zločine. Već 2005. napušta sudsku praksu, zajedno sa velikim brojem sudija i tužilaca, zbog pritisaka vlasti i tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića.

Kao branilac prvi put se u sudnici pojavio u slučaju sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića optuženog za primanje mita. U istom postupku za odavanje službene tajne bio je optužen i zamenik specijalnog tužioca Milan Radovanović. Sudija Vučković osuđen je na osam godina zatvora, a Radovanović je preminuo pre okončanja suđenja.

Bio je advokat biznismena Mike Brašnjovića, jednog od glavnoosumnjičenih u aferi „stečajne mafije“. Brašnjović je 2006. izvršio samoubistvo u zatvoru.

Baćović je zastupao telohranitelja srpskog biznismena Predraga Rankovića Peconija optuženog da je pucao u vozilo Ljubiše Buhe Čumeta. Zalaganjima odbrane, umesto za pokušaj ubistva, telohranitelj je osuđen na šest meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti.

Bio je advokat Svetlane Vukajlović, bivše direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, optužene da je nabavkom vakcina za svinjski grip oštetila državni budžet. Presuda u ovom slučaju još nije doneta.

Branio je Marka Miškovića, dok on nije zatražio branioca po službenoj dužnosti tvrdeći da mu nije potreban advokat jer nije počinio nikakvo krivično delo. Čeka se pravni epilog i ovog suđenja.

U samoj završnici suđenja Šariću, Baćović se povukao iz postupka navodeći da je njegovom klijentu uskraćeno pravo na pravično suđenje. Završne reči umesto njega, na suđenju je izneo advokat Dejan Lazarević.

Vesna Lončar – advokatica

U sudnici se redovno pojavljuje i advokatica Vesna Lončar, supruga ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Zastupa dvojicu optuženih za šverc narkotika – Darka Tošića i Nenada Novakovića i blisko sarađuje sa advokatom Radoslavom Baćovićem. Tošić je nedavno uhapšen u Holandiji i čeka se njegovo izručenje.

Lončar je radila u kancelariji Zdenka Tomanovića, koji je zastupao Šarića do predaje, kada ga je zamenio Baćović. Kao Tomanovićeva zamena, zastupala je i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, u procesu za ubistvo novinara Ive Pukanića. Članica je nadzornog odbora Pošta Srbije.

Marko Kljajević – branilac Gorana Sokovića

Kljajević je bio predsedavajući sudija u slučaju ubistva Zorana Đinđića do 2006. kada je bez obražloženja tražio da bude razrešen sa ovog mesta. Sada je advokat drugooptuženog za šverc kokaina Gorana Sokovića koji je u bekstvu.

Kljajević je na sudu branio svog brata, Gorana, bivšeg predsednika Trgovinskog suda prvooptuženog u slučaju „stečajna mafija“. Goran je osuđen na 6,5 godina zatvora, a presuda je poništena u februaru ove godine i naloženo je ponovno suđenje.

Deo je tima nevladine organizacije Institut za javnu politiku koju vodi Vladimir Beba Popović – nekadašnji saradnik Zorana Đinđića, a danas savetnik, prema sopstvenoj tvrdnji, premijera Srbije Aleksandra Vućića i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Kljajević je poznat i po neobičnim izjavama na suđenju Šariću, koje izazivaju smeh u publici. Tako je jednom prilikom rekao: „Čovek ne može da bude čovek, ako ne ode u zatvor i nema odnos sa istim polom.“

Comments are closed.