Suđenje Šariću: Ispitivanje svedoka o švercu 1,8 tona kokaina iz Argentine

Suđenje Šariću: Ispitivanje svedoka o švercu 1,8 tona kokaina iz Argentine

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Na današnem suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina svedočila su tri svedoka koje su predložili advokati optuženih. Među njima je bio i Vaso Janičić, vlasnik firme koja je posredovala u iznajmljivanju broda „Verti“ kojim je, prema optužnici, prevezeno oko 1,8 tona kokaina iz Argentine u Evropu.

Piše: Milica Vojinović

Svedoka Vasа Janičića predložio je Velislav Milutinović, advokat optuženog Rodoljuba Radulovića.

Radulović je bio vlasnik brodova „Verti“ i „Golden“, a kako se navodi u optužnici, jedan od šefova grupe pokojni Dragan Dudić Fric opisao ga je kao „privatnika koji ima jake firme“, pa je lako registrovati brodove na njega, a da ne bude sumnjivo.

Janičić je, odgovarajući na pitanja advokata Milutinovića, objašnjavao kako je funkcionisalo iznajmljivanje brodova tvrdeći da Radulović, nakon što bi iznajmio svoj brod, nije mogao da odlučuje o njegovom kretanju, teretu ili lukama u koje pristaje.

Kao razlog zbog kog su oba ova broda 2009. godine plovila prema Južnoj Americi, Janičić navodi „zakon tržišta“.

„Brodovi idu gde im je najbolja zarada. Južna Amerika je u to vreme bila najbolja zbog žitarica“, kazao je.

Upravo žitarice, preciznije soju, prevozio je Radulovićev brod „Verti“, ali se ispod nje, tvrdi tužilaštvo, nalazilo gotovo dve tone kokaina.

Radulovićevi brodovi zvanično je trebalo da soju ukrcaju u Argentini, u luci San Lorenco. Oni su, međutim, prvo doplovili u argentinske vode i tu se usidrili nakon čega je na brod utovaren kokain ranije kupljen od kriminalnih grupa iz Kolumbije, Bolivije i Perua, tvrdi tužilaštvo.

Janičić, inače bivši kapetan, na današnjem suđenju je potvrdio da je brod nekoliko dana bio zarobljen u Argentini.

„’Verti’ je kasnio jer su bili štrajkovi farmera“, kazao je Janičić.

Ovaj brod se iz Argentine uputio prema Evropi, da bi nadomak Gibraltara i španske obale, tvrdi tužilaštvo, kokain bio pretovaren na ribarski čamac koji je otplovio ka kontinentu.

Zbog ovoga je kasnije, kada je brod stigao u grčku luku, utvrđeno je da postoji manjak u težini, pa je Radulović, kako se navodi u optužnici, platio kaznu od 40.000 evra.

Janičić danas nije sporio da je utvrđen manjak u težini što, kako je rekao, nije neuobičajeno. Kazao je, međutim, da nije moguće da se izvede pretovar kokaina kod Gibraltara.

Rodoljub Radulović

„U Gibraltarskom prolazu postoje ustanovljena pravila plovidbe. Tačno se zna kuda moraju da idu brodovi iz jednog i iz drugog pravca“, kazao je Janičić, a na pitanje sudije da li je moguće da brod stane i da se dogodi pretovar on je odgovorio da, koliko on zna, tako nešto nije moguće.

Tužilac Saša Ivanić pitao je Janičića zašto je on u više navrata obaveštavao Radulovića o tome šta se dešavalo sa brodovima, kao što se to moglo čuti u prisluškivanim razgovorima, s obzirom na to da je brod iznajmljen.

„On je vlasnik broda, treba valjda da zna šta brod radi, šta se dešavalo. Mislim da je to sasvim normalno“, odgovorio je svedok.

Na tužiočevo pitanje da li je znao da je Radulović brod platio 5,6 miliona dolara i to tako što je više miliona evra doneo u kešu u banku u Beogradu, Janičić je odgovorio da nije.

„Kako bih ja to znao“, kazao je.

Supruga osuđenog člana grupe

Vesnu Gaćešu, suprugu Dragana Gaćeše koji je u Italiji osuđen da je kao član Šarićeve grupe učestvovao u švercu kokaina, za svedokinju je predložila odbrana optuženog Borislava Tunjića.

Ona je danas ispričala da su se njen muž i Tunjić bavili trgovinom automobilima u inostranstvu.

Gaćeša je u Italiji uhapšen, a kasnije i osuđen, pošto ga je italijanska policija zaustavila na auto-putu, a u kolima pronašla kokain.

Njegova supruga danas je ispričala da joj je suprug rekao da je automobil pre toga vozio potencijalni kupac.

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da se ovaj događaj drugačije odvio. Gaćeša je, prema uputstvima koje je dobio od Tunjića, dovezao automobil i predao ga drugom članu grupe koji je zatim u vozilo spakovao oko 20 kilograma droge. Kola je potom vratio Gaćeši i još jednom saradniku koji su odmah po preuzimanju ove pošiljke uhapšeni, navodi se u optužnici.

Tužilac Ivanić je svedokinju pitao da li joj je suprug pričao o tome zašto je u Italiji osuđen kao član organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, na šta je ona rekla da nije.

Svedok optužen za pranje novac

Danas je svedočio i Goran Vučković koji je optužen da je kao član Šarićeve grupe učestvovao u pranju kokainskog novca. Iako je tužilac Ivanić insistirao da zbog toga on ne bi smeo da svedoči u ovom postupku, sudsko veće je odbacilo njegov prigovor.

Vučković je ispitivan u vezi sa pištoljem koji je policija oduzela iz kola optuženog Bobana Stojiljkovića.

On je svedočio da je pištolj njegov, da je imao dozvolu za njegovo nošenje i da je sticajem okolnosti ostao u Stojiljkovićevom džipu kojim su se neposredno pre toga vozili.

Tužilac Ivanić je, međutim, podsetio na činjenicu da je potvrdu o oduzimanju pištolja potpisao Stojiljković, a ne Vučković.

Ivanić je ocenio da svedočenja izneta na današnjem suđenju nemaju nikakav značaj za ono za šta se sudi u ovom postupku, dok će odbrana imati priliku daova svedočenja komentariše na suđenju koje je zakazano za sutra.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se već sedam godina zbog šverca kokaina iz zemalja Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Članovi grupe bili su pod istragom od 2008, a policija ih je prisluškivala i pratila njihovo kretanje. Grupa je pohapšena u oktobru 2009. u međunarodnoj akciji Balkanski ratnik.

Suđenje je nekoliko puta počinjalo ispočetka, a odugovlačeno je i brojnim odlaganjima, najčešće zbog nedolaska advokata ili optuženih.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću.

Comments are closed.