Suđenje Šariću: Bezgotovinskim plaćanjem prali novac

Suđenje Šariću: Bezgotovinskim plaćanjem prali novac

Sudnica Višeg suda

Suđenje Darku Šariću i članovima njegove grupe za pranje oko 22 miliona evra nastavljeno je danas u Specijalnom sudu predstavljanjem pisanih dokaza – poslovne i bankovne dokumentacije koja pokazuje novčane transakcije pri kupovini privatizovanog preduzeća „Jedinstvo“ iz Gajdobre.

Piše: Bojana Jovanović

Prezentovani dokazi odnose se na novčane i bezgotovinske transakcije kojima je Radovan Štrbac, Šarićev advokat, novac stečen trgovinom narkoticima ubacio u legalne tokove i iskoristio ga za kupovinu poljoprivrednog preduzeća „Jedinstvo“ iz Gajdobre, navodi tužilaštvo.

Štrbac je u torbi u banku doneo 455.000 evra u kešu koji su dve službenice banke brojale ceo dan. Po nalogu zamenika direktora filijale NLB banke u Novom Sadu Dušana Kovačevića, izvršena je konverzija evra u dinare i novac je uplaćen na Štrpčev račun. Odatle je bezgotovinskim transakcijom prebačen na račun Milorada Savića, direktora firme „Jedinstvo“. Savić je novac istog dana prebacio Agenciji za privatizaciju, kao deo druge rate za kupovinu kompanije, navodi se u optužnici.

„Sprovedena je operacija u banci kojom je umesto evidentiranja gotovog novca, bezgotovinskom transakcijom novac prebačen na račun Milorada Savića čime je izbegnuto obaveštavanje Uprave za sprečavanje pranja novca“, rekao je tužilac Ivanić obrazlažući predstavljene dokaze.

Dušan Kovačević optužen je da je pomogao Štrpcu u operaciji pranja novca. Kovačević je znao poreklo novca i naložio službenicama banke da izvrše bezgotovinsko plaćanje čime je izbegnuta prijava novca sumnjivog porekla Upravi za sprečavanje pranja novca, tvrdi tužilaštvo.

„Ne poričem i tvrdim da je to urađeno tako, jer je to jedini legitiman način. I kada bi opet bila takva situacija, tražio bih da se izvrši bezgotovinsko plaćanje“, rekao je Kovačević.

Kovačević je objasnio i da ukoliko postoji pranje novca, do njega je moglo doći kada je Štrbac u torbi doneo 455.000 evra u kešu koji su konvertovani u dinare i ubačeni u bankarski sistem.

„Ja nisam učestvovao u toj operaciji,“ dodao je Kovačević.

Suđenje se nastavlja sutra.

Comments are closed.