Suđenje Šariću: Advokati o prisluškivanim razgovorima

Suđenje Šariću: Advokati o prisluškivanim razgovorima

Na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc kokaina održanom danas u Centralnom zatvoru u Beogradu tužilaštvo i advokati komentarisali su prisluškivane razgovore i ostale dokaze koji su predstavljeni na nekoliko prethodnih ročišta.

Piše: Milica Vojinović

Danas je bilo predviđeno da se nastavi sa preslušavanjem prisluškivanih razgovora, ali su advokati optuženih predložili da se ovi telefonski razgovori izbace iz dokaza jer su, kako tvrde, prikupljeni na nezakonit način.

Sudsko veće je nakon desetominutnog većanja najavilo da će odluku o zahtevima advokata saopštiti sutra.

Ovo nije prvi put da advokati iznose ovaj predlog – gotovo svaki put kada je u sudnici bilo reči o prisluškivanim razgovorima, odbrana je tražila da sudsko veće odluči o tome da li će se razgovori izvoditi kao dokaz u postupku.

U sličnom tonu protekao je i ostatak današnjeg suđenja. Komentari advokata na dokaze predstavljene na nekoliko prethodnih ročišta odnosili su se uglavnom na to da su telefonski razgovori optuženih članova narko-grupe nezakonito prisluškivani.

Neki od advokata isticali su i da izvedeni dokazi ne potkrepljuju tvrdnje tužilaštva da su njihovi branjenici počinili krivična dela koja se navode u optužnici.

„Nismo čuli nijedan inkriminišući razgovor Darka Šarića“, rekao je Šarićev advokat Danilo Šarić, navodeći da je njegov branjenik prisluškivani telefon koristio za komunikaciju sa porodicom i prijateljima.

Česta odlaganja suđenja
Od početka godine suđenje Šarićevoj grupi za međunarodni šverc kokaina odloženo je 17 puta, dok je održano svega devet ročišta. Razlozi za odlaganje su različiti – između ostalog, prošlog meseca je prioritet dat parnici u kojoj je Šarić tužio svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. Suđenje traje sedam godina.

Tužilac Saša Ivanić bio je kratak u iznošenju stava tužilaštva. Istakao je da tužilaštvo ostaje pri ranijim izjašnjenjima, da su svi dokazi prikupljeni u skladu sa zakonom i da mogu da se koriste u postupku.

Postupak je, podsetimo, nakon ukidanja prvostepene presude krenuo ispočetka u septembru 2016. godine.

Iako je bilo najavljeno će ponovljeni postupak trajati kraće i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi, snimci i prepiske koji čine značajni deo prikupljenih dokaza. Oni se, međutim, pregledaju ponovo, a rasprave o njima dodatno usporavaju suđenje.

Najavljena predaja člana grupe

Advokatica Sofija Ilić obavestila je sud o tome da su roditelji optuženog Nebojše Sretenovića koji je trenutno u bekstvu saopštili da on želi da se preda.

Sretenović je, prema optužnici, sa još nekoliko optuženih kupovao i skladištio kokain u Argentini i otpremao ga za Evropu.

To su radili tako što su po dogovoru sa grupama od kojih su kupovali kokain automobil „pasat“ ostavljali na unapred dogovorenom mestu. Prodavci bi potom smeštali kokain, a oni preuzimali automobil „bez direktnog kontakta i viđanja između pripadnika ovih kriminalnih grupa“.

Kokain su potom prevozili do kuće u La Plati gde su „najmanje 1.825 kilograma“ stavljali u burad za vodu zakopanu u zemlju, piše u optužnici. Nakon ovoga su čekali da optuženi Rodoljub Radulović po Šarićevom nalogu organizuje dolazak prekookeanskih brodova „Verti“ i „Golden“, navodi tužilaštvo.

Prema navodima optužnice, Sretenović je za ovaj angažman nagrađen stanom u Kragujevcu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.