Suđenje Miškoviću: Poreski inspektor svedočio da nije bilo nepravilnosti  

Suđenje Miškoviću: Poreski inspektor svedočio da nije bilo nepravilnosti  

Poreski inspektor Boško Lučić rekao je na današnjem suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću da  2010. godine, kada je vršio kontrolu poslovanja firme „Mera Invest“, nije pronašao nikakve nepravilnosti. Tužilaštvo tvrdi da je ova firma bila je u vlasništvu Miškovićevog sina Marka, a njima dvojici sudi se zbog sumnje da su utajili porez.

Piše: Milica Vojinović

Lučić, koga je za svedoka predložila odbrana, ispričao je da je 2010. godine kao poreski inspektor sa kolegom Dušanom Novakovićem vršio proveru poslovanja firme „Mera Invest“ i da u tom trenutku nisu našli nikakve nepravilnosti. Zapisnik o proveri su tada dali i svojim nadređenima koji, kako je naveo, nisu imali zamerke.

„Oni su prihvatili taj zapisnik i saglasili se tim činjenicama koje su bile u njemu“, kazao je Lučić.

Na pitanje advokata Zdenka Tomanovića, koji u postupku brani Miroslava Miškovića, šta je bio predmet njegove provere, Lučić je rekao da su on i njegov kolega kontrolisali osnivanje firme „Mera Invest“, povećanje osnovnog kapitala i druga dokumenta.

Advokat Tomanović tražio i da svedok objasni koji zakon je primenjivao pri ovoj proveri, pa je Lučić naveo da se uvek primenjuje zakon koji je važio u vreme događaja koji proverava.

Na pitanje da li je tada video bilo kakvu nepravilnost i nezakonitost Lučić je rekao da nije.

„Nisam ništa, a nisu videli ni oni koji su čitali zapisnik“, kazao je svedok govoreći o svojim nadređenima.

Da je video nešto tako, dodao je Lučić, obavestio bi rukovodioce ili „nekog ko je kompetentniji“ kako bi utvrdio da li je reč o „nekom kriminalu, prikrivanju, fiktivi“.

Tomanović je pokušao da dobije odgovor kako je moguće da je njegov kolega, sa kojim je tada radio ovu kontrolu, tri godine kasnije prilikom provere istih dokumenata pronašao nepravilnosti.

Ovo pitanje, međutim, sudija Maja Ilić zabranila je advokatu, rekavši da može da ga pita samo ono što je u vezi sa njim, a ne sa njegovim kolegom.

Svedok je naveo da u ovom postupku provere nije trpeo nikakve pritiske. On je dodao da se trudio da, kada je pritisaka i bilo u ranijim slučajevima, sve „ostane kako je zakonski to ispravno“.

Tužiteljka Tamara Ristić svedoka je pitala da li su 2010. proveravali i obavezu plaćanja poreza „strane Mere“ odnosno firme „Mera Invest Fund“ koja je bila vlasnik srpske kompanije „Mera Invest“. Lučić je kazao da nisu, ranije objasnivši da su zbog nedostatka vremena najčešće proveravali samo ono što im je naloženo.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da je porez utajen tako što je „Mera Investment Fund“ sa Holandskih Antila, koju u postupku kolokvijalno zovu „strana Mera“, akcije Preduzeća za puteve Niš unela u srpsku firmu „Mera Invest“ odnosno „domaću Meru“.

Krajnji vlasnik „strane Mere“ u čijem je vlasništvu „domaća Mera“, prema tvrdnjama tužilaštva, bio je Marko Mišković, što odbrana spori.

Biznismen Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine. Njegovo hapšenje predstavljeno je u javnosti kao rešenost nove vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra.

U junu 2016. godine glavne optužbe protiv Miškovića da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća pale su na sudu. Osuđen je na pet godina zatvora zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajući deo presude, a osuđujući deo ukinuo i naložio ponovno suđenje.

U novom postupku Miškoviću se sudi zbog sumnje da je pomogao sinu Marku da utaji da utaji 320 miliona dinara poreza i to, kako tvrdi tužilaštvo, preko „strane“ i „domaće Mere“, čiji je bio krajnji vlasnik.

Pročitajte prethodne vesti o ovom slučaju.

 

1 Comment

  1. Ha kaže:

    A kad ce majstor u zatvor ili za njega to ne vazi to je samo vuckova farsa

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play