Suđenje Lazareviću: Pregledan zapisnik sa saslušanja svedoka

Suđenje Lazareviću: Pregledan zapisnik sa saslušanja svedoka

Ključni svedok u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića optuženog za odavanje službene tajne, Mile Jerković ni danas nije došao na suđenje zbog čega je sud rešio da izvrši uvid u iskaz koji je dao pred tužiocem 2014. godine.

Piše: Bojana Pavlović

Jerković je poslednji svedok koji treba da bude saslušan u ovom postupku, a sud pokušava da ga pozove od decembra prošle godine. Žandarmerija, koja već godinama obezbeđuje Jerkovića, obavestila je sud da nije mogla da mu uruči poziv pošto je na lečenju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lazarevićev branilac Veran Zečar tvrdi da Jerković lažno prikazuje da je lošeg zdravstvenog stanja. Stoga je zatražio da se iz predmeta izbaci nalaz veštaka kardiologa koji je potvrdio da Jerković iz zdravstvenih razloga ne može da putuje. Sud je ovaj zahtev odbio. Zečar je istakao da Jerković izbegava dolazak u Srbiju zbog brojnih krivičnih postupaka koji se protiv njega vode.

Zbog nedolaska Jerkovića, tužilac je na prethodnim suđenjima predlagao da se pročita iskaz koji je svedok dao u istrazi, međutim, odbrana se tome protivila i insistirala da ga ispita.

Sud je danas prihvatio ovaj predlog tužioca i izvršio uvid u zapisnik o saslušanju Jerkovića iz 2014. godine. Na monitorima u sudnici zapisnik je brzo izlistan zbog čega novinari nisu mogli da pročitaju šta u njemu piše.

Advokat Zečar istakao je da je saslušanje nezakonito obavljeno jer, kako navodi, o njemu i pored zakonske obaveze nisu bili obavešteni svi branioci.

Podsetimo, Lazareviću se sudi zbog optužbi da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac, kao i Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Jerković je značajan svedok tužilaštva jer je svedočio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac, optužen u ovom postupku, pričao da poverljive informacije o istrazi protiv grupe dobija upravo od Lazarevića.

Bivši šef kabineta ministra policije, je prema tvrdnjama tužilaštva, Raduloviću otkrio da se telefoni članova grupe prisluškuju. Zbog ove dojave, kriminalci su promenili način komunikacije.

Tužilaštvo tvrdi da se u  snimcima prisluškivanih razgovora čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. Ovi snimci, međutim, izbačeni su iz dokaza i neće biti korišćeni protiv Lazarevića u postupku.

Sa Radulovićem je razgovarao i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina. Dačić nikad nije ni saslušan o ovim okolnostima.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.