Suđenje Lazareviću odloženo zbog bolesti advokata

Suđenje Lazareviću odloženo zbog bolesti advokata

Današnje suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, odloženo je za oktobar pošto se na suđenju nije pojavio Lazarevićev advokat.

Piše: Bojana Pavlović

Lazarevićev branilac Veran Zečar javio je prošle nedelje sudu da će izostati iz zdravstvenih razloga. Zečar nije odredio advokata koji bi ga zamenio zbog čega je sudija Danko Laušević odložio ročište.

Zečar je prošle nedelje ponovo sudu podneo predlog da se iz dokaza izbace odbrane koji su pred tužiocem dali Lazarević i još dvojica optuženih.

Danas je trebalo da svedoče Draško Vuković i Darko Šarić, međutim, sudija je ranije javio da njihovo prisustvo nije potrebno.

Optužbe

U septembru 2014. Lazarević je optužen da je dostavljao poverljive podatke Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

Osim ove trojice, Boris Gara iz Službe za specijalne istražne metode UKP, optužen je da je Lazareviću dojavljivao kako je tekla istraga.

U optužnici se navodi da je Radulović od šefa kabineta tražio da mu proveri da li se protiv njega i Šarića vodi pretkrivični postupak. Tužilaštvo ovo dokazuje snimcima prisluškivanih razgovora i tvrdi da se u njima čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija.

Na suđenju bi kao dokazi trebalo da budu preslušani ovi snimci, međutim, sud ih je u januaru izbacio iz dokaza. Odluku je potvrdio Apelacioni sud, međutim poništio ju je Vrhovni sud i razgovori bi sada trebalo da budu vraćeni u predmet.

Lazarevićev branilac rekao je da se Lazarević zaista viđao i komunicirao sa Radulovićem, ali uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića koji je tad bio ministar policije.

Među telefonskim razgovorima koje je sud odbacio su i razgovori Radulovića i Dačića – u jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa narko-bosom Šarićem, piše u optužnici.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata jer ga tužilaštvo nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Video snimci

Lazarević se u nekoliko navrata i susreo sa Radulovićem što su zabeležile kamere bezbednosnih službi.

Sa Radulovićem su se, osim Lazarevića, viđali i drugi bitni funkcioneri – Ivica Dačić, u to vreme ministar policije, Ivica Tončev, Dačićev savetnik i Vanja Vukić, zamenik šefa kabineta. Ove snimke je KRIK objavio pre dve godine.

Svi akteri snimaka i dalje su na visokim pozicijama u državi.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Brzo ozdravljenje želim Veranu i naravno da je nezamenjiv u ovom slučaju. Izuzetan čovek i vrstan advokat, kojem su lični moralni kodeks i profesionalni ugled iznad svega pa je svaki pokušaj insinuacija po pitanju verodostojnosti lekarskog nalaza po pratećoj logici i zlonamerni pokušaj dezavuisanja javnosti, kao i bruka zlobnika koji samo tako i umeju da nastupaju… Neka su nam i on i moj pobratim Branko živi i zdravi, na mnogaja ljeta.?