Suđenje Lazareviću odloženo za septembar

Suđenje Lazareviću odloženo za septembar

Branko Lazarević

Suđenje bivšem šefu kabineta Ivice Dačića Branku Lazareviću za odavanje službene tajne narko-grupi Darka Šarića odloženo je jer Vrhovni kasacioni sud još nije odlučio o odbacivanju prisluškivanih razgovora iz dokaza.

Piše: Bojana Jovanović

Nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku sudskog veća da prisluškivani razgovori budu izuzeti iz dokaznog materijala, Republičko javno tužilaštvo uputilo je Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti i tražilo da ukine rešenje Apelacionog suda.

U zahtevu piše da je o odbacivanju razgovora iz dokaza odlučivao predsednik sudskog veća, iako zakon nalaže da takvu odluku donese veće.

Ukoliko Vrhovni kasacioni sud potvrdi odluku Apelacionog suda, javnost nikada neće saznati o čemu su čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarali sa Šarćevim saradnicima.

Snimci razgovora koje je policija prisluškivala 2008. i 2009, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića – Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu – dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih. Osim njih trojice, optužen je i Boris Gara, nekadašnji zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP), jer je poverljive informacije dostavljao Lazareviću.

U optužnici nisu citirani razgovori, ali se navodi da se u njima čuje da je Lazarević Raduloviću i Štrpcu saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak nakon čega su oni postali oprezniji i promenili način komunikacije.

Lazarević se u nekoliko navrata i susreo sa Radulovićem što su zabeležile kamere bezbednosnih službi, a snimke objavio KRIK. Sa Radulovićem se viđao i Dačić što se takođe vidi na snimcima.

Na suđenju je Lazarević negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će sud prihvatiti, pa će se braniti u skladu s tim. Sudsko veće ranije je iz dokaza odbacilo i iskaze koje su optuženi dali u tužilaštvu, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu odluku.

Predsedavajući sudskog veća Danko Laušević sledeće suđenje zakazao je za septembar kada bi trebalo da svedoče Darko Šarić i Draško Vuković, svedok saradnik u postupku koji se protiv Šarićeve grupe vodi zbog međunarodnog šverca kokaina.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Pogledajte snimke susreta čelnika MUP-a sa Šarićevim saradnikom.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ovo je zrelo za zastarevanje, godinama već maltretiraju čoveka ni krivog ni dužnog = sramota i grehota. Što se tiče samog teksta (reportaže) vidi se objektivnost i vrhunski profesionalizam drage gospođice Bojane, uz možda malu tehničku zamerku za tzv. redakcijsku opremu – previše crvenih slova… a Branko nije komunista već Patriota i to dokazani. S’ uvažavanjem, Rastko