Suđenje Lazareviću odloženo, iskazi vraćeni među dokaze

Suđenje Lazareviću odloženo, iskazi vraćeni među dokaze

Branko Lazarević (levo)

Suđenje bivšem šefu kabineta Ivice Dačića Branku Lazareviću za odavanje službene tajne narko-grupi Darka Šarića odloženo je jer se čeka odluka Vrhovnog suda o zakonitosti odbacivanja prisluškivanih razgovora iz dokaza. Apelacioni sud je u međuvremenu među dokaze vratio prethodno izbačene iskaze optuženih.

Piše: Bojana Jovanović

Predsedavajući sudskog veća Danko Laušević rekao je da je juče dobio odluku Apelacionog suda o ukidanju rešenja kojim su u aprilu ove godine iz dokaza odbačeni iskazi koje su Lazarević i optuženi Boris Gara i Radovan Štrbac dali tužilaštvu tokom istrage 2014. godine.

Podsetimo, sudsko veće je odluku da se iskazi odbace iz dokaza donelo na osnovu zahteva Lazarevićevih advokata koji su tražili da se iskaz odbaci jer su Lazareviću tokom saslušanja puštani snimci razgovora za koje je sud krajem januara utvrdio da su nezakoniti.

Snimci su, nakon što je Apelacioni sud potvrdio ovu odluku, zapečaćeni, a javnost sprečena da sazna o čemu su čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarali sa Šarćevim saradnicima.

O tome da li će prisluškivani razgovori biti dokazi, međutim, još nije odlučeno. Republičko javno tužilaštvo uputilo je Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti i tražilo da ukine rešenje Apelacionog suda.

U zahtevu piše da je o odbacivanju razgovora iz dokaza odlučivao predsednik sudskog veća, iako zakon nalaže da takvu odluku donese veće.

Snimci prisluškivanih razgovora, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića – Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu – dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih. Osim njih trojice, optužen je i Boris Gara, nekadašnji zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP), jer je poverljive informacije dostavljao Lazareviću.

Tužilaštvo ne citira sadržinu razgovora, ali navodi da se u njima čuje da je Lazarević Raduloviću i Štrpcu saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak nakon čega su oni postali oprezniji i promenili način komunikacije.

Među snimcima su i razgovori Radulovića i Ivice Dačića koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem.

Lazarević se u nekoliko navrata i susreo sa Radulovićem što su zabeležile kamere bezbednosnih službi. Sa Radulovićem se viđao i Dačić što se takođe vidi na snimcima koje je objavio KRIK.

Na suđenju Lazarević je negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će sud prihvatiti, pa će se braniti u skladu s tim.

Uloga Dačića ostala je nepoznata jer u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok.

Nastavak suđenja zakazan je za sledeći mesec, kada je po planu saslušanje svedoka narko-bosa Darka Šarića i Draška Vukovića, koji je u postupku koji se protiv Šarića vodi zbog šverca droge svedok saradnik. Njih dvojicu predložilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Pogledajte snimke susreta čelnika MUP-a sa Šarićevim saradnikom.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Vidi se promena stila u pisanju jer je autor objektivniji… ali pored komplimenata gospođici Jovanović osvrnuo bih se na relevantne činjenice. Promene odluka prvostepenog suda u ovakvim slučajevima nisu česta pojava, što u potpunosti potvrđuje stav odbrane da je u pitanju politički proces, koji se po pratećoj logici odvija paralelno sa dešavanjima na političkoj sceni Srbije i oslikava trenutne odnose među zainteresovanim stranama = optuženi su, figurativno rečeno, samo pioni na šahovskoj tabli a nikako realno odgovorni za bilo šta negativno. Sa druge strane imamo situaciju da se kao dokazni materijal tretira i iskaz uzet posle devetočasovnog isleđivanja, što je po meni van svake logike ali logike u ovom procesu i nema jer znamo da je montiran. Ako se npr. bilo ko od nas stavi u sličan položaj veliko je pitanje šta bi posle tih 9 sati svakako istraumiran potpisao, čak ignorišući sugestiju advokata, samo da se vrati kući uznemirenoj porodici… i to svakako ne može biti relevantno. Ipak vrhunac bezobrazluka bio bi eventualno vraćanje naglašavam privatnih razgovora u dokazni materijal kao i iole ozbiljno shvatanje iskaza osuđivanog kriminalca Jerkovića koji je zajedno sa drugim (isto osuđivanim licem) impliciran od strane tužilaštva kao ključni svedok u ovoj farsi. U zaključnom razmišljanju: Sve ovo treba gledati kroz prizmu izbora novog Premijera i neminovnih kadrovskih promena unutar vlade RS posle odlaska dosadašnjeg Premijera na funkciju Predsednika Republike Srbije.