Suđenje Kosmajcu: saslušani svedoci

Suđenje Kosmajcu: saslušani svedoci

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

Svedoci na suđenju Dragoslavu Kosmajcu, optuženom da je uticao na geodetu Draga Milidraga da na njegovo ime upiše 7,5 ari državnog zemljišta, tvrde da Milidrag nije uticao na donošenje odluke o upisu vlasništva.

Piše: Jelena Radivojević

Za izradu katastara za opštinu Zvezdara gde se nalaze parcele za čiju je uknjižbu optužen Kosmajac, Republički geodetski zavod (RGZ) unajmio je zbog preobimnog posla privatnu firmu „EvroGeomatika“.

Ova firma angažovala je geodetu Draga Milidraga kao savetnika za organizaciju posla. Kosmajac je, tvrdi tužilaštvo, uticao na Milidraga da na njegovo ime upiše 7,5 ari zemljišta.

Na predlog tužilaštva, danas su svedočili Aleksandar Elez, pravnik i predsednik komisije koja je odlučivala o upisu zemljišta, Vlado Jarčov, suvlasnik „EvroGeomatike“, kao i Vladimir Vučenov, zapisničar i zaposleni u toj firmi.

Prema rečima trojice svedoka Milidrag nije bio član komisija, možda je menjao zapisničara kada je bio odsutan, ali nije uticao na donošenje odluke o upisu vlasništva.

Naveli su da je u radu komisija bilo mnogo grešaka i da je zbog toga u zakonu predviđen period od pet godina da se greške isprave.

Advokate je zanimalo koliko ljudi ima pristup računarima sa softverom iz kojeg je mogla biti izvršena izmena u katastru, a svedoci su istakli da je bilo između 20 i 30 računara sa kojih je isto toliko zaposlenih moglo da upiše izmene.

Odbrana je ponovo zatražila ukidanje zabrane napuštanja boravišta navodeći da je Kosmajac položio jemstvo od 200.000 evra i da mu je oduzeta sva imovina, te da je u njegovom interesu da se slučaj okonča.

Kosmajac je objasnio da je već dva puta izlazio iz zemlje radi lečenja u Nemačkoj. Oba puta je prošao kroz Slovačku čiji je državljanin, kako kaže, ali nije želeo da beži već da isprati postupak do kraja jer je najzainteresovaniji da se to završi.

Sudsko veće odbilo je ovakav predlog odbrane.

Kosmajac je široj javnosti postao poznat nakon što ga je u leto 2014. godine premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-bosa u Srbiji. Tada je osnovan tim koji se bavio dokazivanjem takvih navoda, međutim, u tome nije bio uspešan.

Bio je optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, ali su te optužbe odbačene sud je utvrdio da nije bilo krivičnog dela.

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Comments are closed.