Suđenje Bogićeviću: „Farmakom“ bio važan za banku

Suđenje Bogićeviću: „Farmakom“ bio važan za banku

Krediti u vrednosti  do dva miliona evra odobravani su tek osnovanim firmama na osnovu toga što je jemac bio „Farmakom“ posvedočio je juče službenik Privredne banke Beograd na suđenju Miroslavu Bogićeviću.

Piše: Bojana Jovanović

Svedok Pavle Popović, rukovodilac Odeljenja za procenu kreditnog rizika koje procenjuje sposobnost kompanije da vrati kredit, rekao je da je „Farmakom“ bio vrlo važan za banku i imao prioritet, pa su mu krediti brzo odobravani.

„Dešavalo se da se radi u toku jednog dana, nekad dva sata, ponekad smo imali više vremena – i do tri dana.“

„Farmakom“, navodi tužilaštvo, zbog prezaduženosti nije mogao da uzima kredite od banke, pa su na Bogićevićev predlog otvarane nove kompanije koje su mogle biti korisnici kredita. Kompanije koje su uzimale milionske kredite osnivali su Bogićevićevi zaposleni, prijatelji i rodbina, a novac istog dana prebacivali na račun „Farmakoma“.

Prema Bogićevićevim rečima, u pitanju je bila mreža distributera koji su sa njim sarađivali, dok tužilaštvo tvrdi da je reč o prikrivenom finansiranju „Farmakoma“. Na ovaj način, „Farmakomu“ je dato oko 30 miliona evra za koliko je i oštećena banka, piše u optužnici podignutoj protiv Bogićevića, direktorke „Farmakoma i petoro službenika banke.

Firmama su davani krediti u vrednosti do dva miliona evra, iako su bile osnovane tek nekoliko dana ranije.

Popović je rekao da su takve odluke donošene na osnovu poslovnih planova kompanija, ali da je važno bilo što je jemac za vraćanje kredita bio „Farmakom“.

„Biznis planovima nismo davali težinu“, rekao je i objasnio da su oni stizali od „Farmakoma“.

Tek na insistiranje sudije i advokata optuženih, Popović je potvrdio da su u nekim slučajevima, međutim, krediti odobravani i bez biznis planova.

„Naša procena je bila da je jemac, ’Farmakom’, bila jača firma“, odgovorio je Popović na pitanje sudije da li se situacija menja ukoliko je jemac prezadužen.

Popović je ispričao da tokom obrade dokumentacije nije bilo poznato da će novac ići „Farmakomu“, ali da se to znalo nakon što je kredit odobren.

Nakon što je posvedočio da je novac prebacivan firmama uvek na osnovu odluke da je kredit odobren, sudija i tužilac su Popoviću predočili imejl prepisku iz koje se vidi da je on inicirao isplatu novca iako nije imao odluku.

„Molim da se sredstva za ’Lim-ing’ puste. Sutra će biti dostavljena odluka i ostatak dokumenacije“, piše u mejlu koji je Popović poslao kolegama u banci u februaru 2013. godine. „Lim-ing“ jedna je od kompanija posredstvom koje je, kako tužilaštvo tvrdi, vršeno prikriveno finansiranje „Farmakoma“.

Popović je objasnio da je postojala saglasnost predsednika Kreditnog odbora, drugooptuženog Miodraga Salaia, da se novac prebaci, jer je u pojedinim situacijama on bio fizički sprečen da mu dostavi odluku.

„Proverite zašto nije otišlo na ’Farmakom’. Bez ovoga kao da ništa nismo uradili“, sadržina je još jednog mejla koji je predočen Popoviću.*

Na pitanje tužioca zašto se banka interesovala da li je novac prebačen budući da je u pitanju nenamenski kredit, Popović je rekao da se ne seća.

Na suđenju je ranije rečeno da je Miroslav Bogićević bio klijent koji je imao podršku države. Direktor banke Miodrag Salai koji je takođe optužen ispričao je da su Ivica Kojić i Siniša Mali, bliski saradnici premijera Srbije Aleksandra Vučića, sazvali sastanak predstavnika banaka kojima je „Farmakom“ dugovao novac i od njih zatražili da ne naplaćuju dugove. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

*Korekcija: U vesti je bilo napisano da je Popović poslao ovaj mejl, pa je izvršena korekcija i taj deo je izbrisan.  

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Bogićeviću

1 Comment

  1. Mickey kaže:

    Vidim da je neko reagovao a da ste vi uradili ispravku teksta. I dalje ovaj tekst obiluje pogresnim interpretacijama. Uzmite transkript sa sudjenja pa pogledajte ko je sta rekao. Stvara se pogresan utisak da su sluzbenici banke nesto protivzakonito radili, a oni su samo prevareni. Prevarili su ih Bogicevic i Olivera Djordjevic, finansijska direktorka Farmakoma, koji su lazno prikazivali bilanse svojih firmi. I ne samo to, sve su oni prikrivali, a povremeno vracali kreditie kako bi ostavili utisak da sve lepo funkcionise. U tome su im pomogli pojedinci iz drzavnog aparata. Mislim da ovo sudjenje zasluzuje daleko detaljnije pracenje jer ovakve, povrsne interpretacije, dovode do pogresnih zakljucaka, a protivne su istini.