Sud: Zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica Siniše Malog da se vrati državi

Sud: Zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica Siniše Malog da se vrati državi

Siniša Mali (foto: youtube)

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je naloženo da se deset hektara državne zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica ministra finansija Siniše Malog vrati državi. Ovim je potvrđeno pisanje KRIK-a o zloupotrebama u koje je ministar bio uključen.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Privrednog suda u Pančevu Boško Vuković je presudom iz maja 2017. godine odlučio da se deset hektara zemlje koju je nezakonito prisvojila porodica doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog vrati državi. On je tada u presudi napisao da je ugovor na osnovu kog je firma „Compost group“ koju kontroliše Mali došla do zemlje „ništavan“.

Tužene firme, „Compost group“ i „Alfa protein“, žalile su se na presudu, a nakon više od godinu dana Privredni apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbe i potvrdio odluku da se zemlja vrati državi.

Podsetimo, KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca.

Ovu zemlju koristila je kompanija „Alfa protein“ u vlasništvu Srđana Gajića i na njemu proizvodila detelinu. Gajić je „Alfa Protein“ privatizovao 2003. – u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju.

Dve godine nakon privatizacije, Gajić je zemljište poklonio firmi porodice Siniše Malog „Compost group“. Sklopili su ugovor o prodaji, ali zemlja nikada nije plaćena, otkrio je KRIK.

Gajić je zbog ovog posla krivično odgovarao. U februaru 2015. pravosnažno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu jer je poklanjanjem državne zemlje, kako piše u presudi, „pribavio protivpravnu imovinsku korist za ‘Compost group’“.

Porodica Mali, međutim, nikada nije bila predmet istrage iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist. Siniša Mali nije želeo da o ovome razgovara sa novinarima KRIK-a, ali nikada nije demantovao otkriće o zemlji kod Vršca.

„Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara“, prokomentarisao je slučaj Mali u intervjuu za „Kurir“ nakon što je KRIK objavio priču.

Postupak vraćanja zemlje državi pokrenulo je državno pravobranilaštvo 2007. godine – ono je tužilo  firme „Alfa protein“ i „Compost group“ tražeći da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je stao dve godine kasnije, a ponovo je pokrenut u novembru 2015, nepunih mesec dana pošto su novinari KRIK-a otkrili da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

U međuvremenu, sredinom 2013. godine dok je radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Mali je vlasništvo u firmi „Compost group“  besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića.

Bivša supruga gradonačelnika Marija Mali rekla je u intervjuu za KRIK u februaru prošle godine da je Đolić suprug njene kume i da je ona preporučila da se na njega prenese vlasništvo u firmi.

„On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma“, rekla je ona.

Moguće pranje novca

Firmu „Ferdi Genetics“ posredstvom koje je bio vlasnik „Compost Group“, a time i zemlje, na Sinišu Malog prebacio je njegov otac Borislav krajem avgusta 2009.

Svega deset dana kasnije, Siniša Mali prodao je ovu firmu samom sebi, odnosno svojoj ofšor kompaniji „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra, otkrio je KRIK. On je na taj način sa ofšor zone na svoj račun u Srbiji prebacio ovu sumu novca čije poreklo nije poznato.

Agencija za borbu protiv korupcije je nakon KRIK-ovih otkrića u oktobru 2015. pokrenula postupak protiv Malog. Iz izveštaja koji je sastavila vidi se da je banka koja je sprovela ovu transakciju izrazila sumnju da je u pitanju moguće pranje novca.

„Sumnje na pranje novca izazivaju i činjenice da je Siniša Mali, u trenutku prodaje udela, vlasnik privrednog društva ’Ferdi Genetics’ i ujedno i direktor kompanije ’Alessio’“, piše u izveštaju Agencije.

O ovome je Agencija obavestila Više tužilaštvo u Beogradu, ali je ono nakon godinu dana proveravanja izveštaja utvrdilo da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti i u oktobru prošle godine obustavilo postupak.

Podržite KRIK! Da nije bilo pisanja KRIK-a, deset hektara zemlje verovatno ne bi bilo vraćeno državi. Naše priče pokrenule su i druge postupke – kod Agencije za borbu protiv korupcije i u tužilaštvu. Podržite nas donacijom i pomozite da kvalitetnim istraživačkim novinarstvom nastavimo da otkrivamo korupciju.

Pročitajte sve istraživačke priče o koruptivnim poslovima Siniše Malog na ovom linku.

3 Comments

  1. dr kaže:

    Када се то све добро зна, па које омогућио Малом 24 стана у Бугарској, ко му је омогућио министарско место о ком нема појма. Овде се дешавају велике ствари а ми као да нас се не тиче.

  2. Георгије Марић kaže:

    Похвала за труд. Саветујем да убудуће поведете рачуна о прецизнијој употреби појмова. Наиме, у овом случају по свему судећи жалба је одбијена а не одбачена, како је написано јер се жалба одбија када првостепена пресуда опстаје због материјалних разлога а одбацује када је неуспешно оспоравана из формалних разлога. Што сетиче односа између разних фирми поводом државне земље суштина је у томе да се и тада државна земља није могла продавати ако је продавац привредно друштво. Даткле продавано јествар над којом продавац није има право власништва! Овакви уговори су и у том случају, као и у стотинама других уговора којима је невласник продавао земљи у државном власништву НИШТАВАН. Што се вас тиче акценат не би требало да буде на купцу већ на продавцу како у овом случају тако и у великом броју других сличних „правних послова“.

  3. mila kaže:

    Odlicne kvalifikacije za ministra finansija……u Srbiji.