Sud u Prištini: Ukinuta poternica za Radoičićem

Sud u Prištini: Ukinuta poternica za Radoičićem

Milan Radoičić (prvi sleva) sa predstavnicima Srpske liste

Osnovni sud u Prištini povukao je nalog za hapšenje Milana Radoičića, kontroverznog poslovnog čoveka sa Severa Kosova i potpredsednika Srpske liste, koji je pod istragom zbog sumnje da je bio vođa organizovane kriminalne grupe optužene za ubistvo političara Olivera Ivanovića, potvrđeno je za KRIK iz ovog suda.

Piše: Bojana Pavlović

Iz Osnovnog suda u Prištini potvrdili su za KRIK da je po zahtevu tužilaštva ukinuta poternica za Milanom Radoičićem što je juče objavio list „Koha ditore“. 

Na pitanje novinara KRIK-a šta će ukidanje naloga za hapšenje značiti za postupak koji se vodi protiv Radoičića na Kosovu u vezi sa umešanošću u ubistvo Olivera Ivanović, ni sud ni tužilaštvo nisu odgovorili.

Radoičićev zastupnik Živojin Jokanović rekao je da nije dobio nikakvo obaveštenje od suda te će moći detaljnije da se izjasni tek posle njihovog zvaničnog dopisa.

O ukidanju poternice sinoć je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u izjavi za televiziju „Pink“ istakao da je ovo potvrda da Radoičić nije umešan u ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Poternica za Radoičićem na Kosovu podignuta je krajem 2018. posle neuspešnog pokušaja policije da ga uhapsi.  

Protiv Radoičića se vodi istraga da je zajedno sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem bio vođa organizovane kriminalne grupe koja je počinila ubistvo Ivanovića. Za ovo ubistvo optuženo je šest osoba, ali Radoičić i Veselinović nisu među njima pošto kosovski zakoni ne dozvoljavaju vođenje postupka u odsustvu.

Kako je tvrdilo tužilaštvo, motiv za ubistvo Ivanovića bio je politički jer je bio smetnja kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Ivanović je, piše u optužnici, javno govorio o kriminalnim poslovima i ćutanju policije koju je Radoičić stavio pod kontrolu.

Postupak zbog Ivanovićevog ubistva vodi se i u Srbiji i još je u predistražnoj fazi. Beogradsko tužilaštvo nije ispitalo Radoičića. On je međutim, saslušan u policiji u svojstvu građanina i podvrgnut je poligrafskom ispitivanju, ali nije poznato šta je ispričao u policiji jer je na ovaj dokument stavljena oznaka tajnosti.

Radoičić i Veselinović danas imaju duboke veze u politici – na Kosovu i u Srbiji, a pre deset godina istraživala ih je srpska bezbednosna služba BIA zbog sumnji da predvode kriminalnu grupu koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Sudilo im se više puta, ali su u gotovo svim postupcima oslobođeni.

Radoičić je nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva postao potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja je na poslednjim izborima u februaru osvojila više od 99 odsto glasova u srpskim sredinama na Kosovu i biće nezaobilazni saradnik prilikom sastavljanja nove kosovske vlade.

O vezama Radoičića u kosovskoj politici pročitajte ovde

Comments are closed.