Sud potvrdio da Kosmajac nije počinio krivično delo

Sud potvrdio da Kosmajac nije počinio krivično delo

Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji, nije počinio krivično delo utaje poreza, potvrdio je Viši sud.

Piše: Nataša Marković

Kosmajac je početkom maja optužen da je utajio oko 500 hiljada dinara poreza u periodu od 2009. do 2013. godine tako što nije prijavio novac koji je zaradio izdavanjem lokala u zakup. Prvi osnovni sud odbio je ove optužbe ističući da to nije krivično delo.

Poreska utaja postoji ukoliko je u toku jedne godine utajeno više od 150 hiljada dinara poreza. Do tog iznosa je prekršaj“, naveo je tada sud.

Nakon toga nadležno tužilaštvo se žalilo, a Viši sud u Beogradu saopštio je danas da potvrđuje odluku prvostepenog suda.

Budući da je odbijena optužba za utaju poreza, protiv Kosmajca se sada vodi samo jedan postupak.

U oktobru prošle godine optužen je da je podstrekao radnika privatne firme koja je imala ugovor sa Republičikim geodetskim zavodom da zloupotrebi položaj.

Radnik je pomogao Kosmajcu da se nezakonito upiše kao vlasnik parcele veličine 7,5 ari u Malom Mokrom Lugu, navodi se u krivičnoj prijavi policije, čiju kopiju KRIK poseduje. Detalje pročitajte u posebnoj priči. 

Veze sa drogom

Kosmajac je javnosti postao poznat nakon što je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u junu 2014. godine izjavio da je on najveći narko-bos u Srbiji. Ministar policije Nebojša Stefanović potom je formirao policijsku grupu da istraži „navode u vezi sa eventualnim kriminalnim aktivnostima Dragoslava Kosmajca“. Grupa, međutim, nije uspela da dokaže da je Kosmajac uključen u organizovani kriminal i trgovinu droge.

Premijer Vučić je u intervjuu za KRIK rekao da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić.

Kosmajac je uhapšen pet meseci nakon konferencije, u svojoj kući. Iz pritvora je pušten posle tri meseca i jemstva od 200.000 evra. Dok je bio u pritvoru, privremeno mu je oduzeta imovina.

Do 2000. godine protiv Kosmajca je podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog posedovanja oružja, pokazuju dokumenta koje je sakupio KRIK.

U Beloj knjizi se navodi da je Kosmajac drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dva najmoćnija kriminalna klana u Srbiji – surčinskog i zemunskog.

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Postanite prijatelj sajta i pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Kako da donirate KRIK možete pročitati na ovom linku. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.