Sud ponovo odlučuje o izručenju vođe škaljaraca

Sud ponovo odlučuje o izručenju vođe škaljaraca

Jovan Vukotić (foto: facebook)

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić još neće biti izručen Crnoj Gori pošto je Apelacioni sud ukinuo rešenje o izručenju i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Vukotića Crna Gora traži zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Piše: Jelena Radivojević

Viši sud u Beogradu je krajem septembra odlučio da postoje uslovi da se vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić izruči Crnoj Gori. Ministarstvo pravde Crne Gore poslalo je zahtev za izručenjem Vukotića ranije ove godine zbog istraga koje se protiv njega vode u toj zemlji. 

Na ovu odluku suda žalila se Vukotićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Ona je u žalbi napisala da sud prilikom odlučivanja nije proveravao navode iz molbe za izručenje Vukotića, ali i da je došlo do pogrešne primene zakona.

Apelacioni sud je na sednici održanoj krajem prošlog meseca uvažio žalbu advokatice i Višem sudu naložio da ponovo odluči o izručenju, piše u današnjem saopštenju.

Vukotić je trenutno u zatvoru u Srbiji pošto je u novembru 2018. godine osuđen na 15 meseci zbog korišćenja lažnog pasoša. Ovaj dokument pronađen je kod njega kada je uhapšen u Turskoj u septembru 2018. po poternici Grčke koja je sumnjala da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina.

Iako ga Grčka potražuje, Vukotić je iz Turske ekspresno proteran u Srbiju i protiv njega je pokrenut postupak zbog korišćenja lažnog pasoša, u kom je i osuđen. Grčki organi su u međuvremenu zatražili od Tužilaštva za organizovani kriminal da od njih preuzme istragu za drogu, ali tužilaštvo još nije odlučilo da li će da goni Vukotića.

Vukotića su srpske bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana, što je on negirao na saslušanju u Srbiji. 

Tada je ispričao da je koristio lažni identitet jer su policijski funkcioneri iz Crne Gore podatke o njegovom kretanju dojavljivali neprijateljima.

„Prodavane su informacije o mom kretanju kriminalnim grupama, zbog čega sam jednom čak izbegao smrt.“

 Vukotić je u Crnoj Gori osumnjičen da je učestvovao u dva pokušaja ubistva.

Napad na suprugu vođe suparničkog klana

Crnogorska policija Vukotića sumnjiči da je pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera. Vukotić je u maju 2016. svojim automobilom preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao u nju, ali je metak završio u automobilu parkiranom pored, navodi policija.

Osumnjičen je i da je dva meseca ranije učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Crnogorsko tužilaštvo proverava i da li je utajio porez kroz svoju firmu “V2”.

Vukotić je ranije osuđen zbog pomaganja pri pokušaju ubistva, a sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012. godine u Tivtu, ali je oslobođen.

Škaljarski klan na čijem je Vukotić čelu bavi se međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi čuveni srpski kriminalac Luka Bojović.

Članovi klana učestvovali su u brojnim obračunima sa suparničkim grupama zbog preuzimanja vođstva u krijumčarenju droge, a od 2014. godine u sukobu je sa kavačkim klanom, sa kojim je nekada blisko sarađivao. Tada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. 

U kriminalnim obračunima ova dva klana ubijeno je više osoba na obe strane. Sve kriminalne grupe priklonile su se jednoj od zaraćenih strana.

Vukotićev otac Veselin ubijen je u proleće ove godine ispred porodične kuće u Kotoru i veruje se da je bio još jedna žrtva ovog rata.

Detalje o kriminalnim obračunima možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

Comments are closed.