Sud ponovo odlučio da šefa škaljarskog klana izruči Crnoj Gori

Sud ponovo odlučio da šefa škaljarskog klana izruči Crnoj Gori

Jovan Vukotić/Viši sud (ilustracija: KRIK)

Viši sud u Beogradu ponovo je odlučio da postoje uslovi da se Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, izruči Crnoj Gori koja ga traži zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja. Ista odluka već je bila doneta krajem septembra, ali je nakon žalbe Vukotićeve advokatice Apelacioni sud vratio postupak na ponovno odlučivanje.

Piše: Jelena Radivojević

Samo nekoliko dana nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje u kome je navedeno da postoje uslovi da se vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić izruči Crnoj Gori i predmet vratio na ponovno odlučivanje, iz Višeg suda je sinoć saopšteno da je doneta nova odluka – ista kao prva.

Rešenje o izručenju i dalje nije konačno, jer Vukotić ponovo ima pravo da se na njega žali.

Vukotić je trenutno u zatvoru u Srbiji pošto je u novembru 2018. godine osuđen na 15 meseci zbog korišćenja lažnog pasoša. On je uhapšen u Turskoj u septembru te godine po poternici Grčke zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina i tada je kod njega pronađen sporni pasoš. On je, uprkos tome što ga Grčka potražuje, proteran u Srbiju.

Grčki organi su zatražili od Tužilaštva za organizovani kriminal da preuzme istragu za drogu, ali tužilaštvo još nije odlučilo da li će da goni Vukotića.

Jovana Vukotića je srpska bezbednosna služba označla kao vođu škaljarskog kriminalnog klana. Tokom postupka za lažni pasoš, Vukotić je negirao te tvrdnje.

Zahtev Crne Gore za izručenje Vukotića stigao je srpskom Ministarstvu pravde u julu zbog istraga koje se protiv njega vode u toj zemlji.

Crnogorska policija Vukotića sumnjiči za više pokušaja ubistava osoba koje su bliske supraničkoj kriminalnoj grupi – kavačkom klanu.

Kriminalni obračuni

Vukotić je osumnjičen da je pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, ali i da je učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova tog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Oba događaja desila su se u proleće 2016. godine.

Vukotić je ranije osuđivan zbog pomaganja pri pokušaju ubistva, a iako je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi međunarodnim švercom kokaina, nije poznato da se u Crnoj Gori i Srbiji protiv njega zbog toga vodi istraga.

Do raskola između škaljarskog i kavačkog klana, podsetimo, došlo je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Od tada je u obračunima ubijeno više osoba na obe strane, a sve ozbiljnije kriminalne grupe su zauzele stranu u ovom sukobu.

Vukotićev otac Veselin ubijen je u aprilu ove godine ispred svoje kuće u Kotoru, a ubistvo još nije rasvetljeno.

Detaljnije o kriminalnim obračunima možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

Comments are closed.