Sud odobrio da se vođa škaljarskog klana izruči Crnoj Gori

Sud odobrio da se vođa škaljarskog klana izruči Crnoj Gori

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Apelacioni sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjeni uslovi za izručenje vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića Crnoj Gori koja ga traži zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, potvrđeno je za KRIK. Da bi Vukotić bio izručen potrebno je da se sa tim saglasi i ministarka pravde.

Piše: Jelena Radivojević

Odluka o izručenju Vukotića Crnoj Gori prvobitno je doneta krajem septembra, ali je nakon žalbe njegove advokatice Zore Dobričanin Nikodinović ona ukinuta i Višem sudu je naloženo da ponovo odlučuje. Ovaj sud je istu odluku potom doneo i u novembru, a ovog puta sa tim su se saglasile i sudije Apelacionog suda koje su odbacile žalbu Vukotićeve advokatice.

Poslednju reč u odlučivanju o izručenju ima ministarka pravde Nela Kuburović.

„Apelacioni sud zauzeo je stav da je Viši sud pravilno zaključio da iz dokaza proizlazi da Vukotić nije državljanin Srbije, već strani državljanin, kao i da krivična dela zbog kojih se traži nisu izvršena u Srbiji, protiv Srbije ili njenog državljanina“, rekla je za KRIK portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Prilikom odlučivanja sudije su cenile i to što krivično delo za koje se Vukotić traži nije obuhvaćeno amnestijom u Srbiji, ali i što mu se u Srbiji nije sudilo za ta dela. Sudije su se u odluci navele da postoji dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da je Vukotić učinio krivična dela zbog kojih ga traži Crna Gora.

Crna Gora zatražila je izručenje Vukotića u julu jer ga tamošnja policija sumnjiči za više pokušaja ubistava osoba koje su bliske supraničkoj kriminalnoj grupi – kavačkom klanu.

Vukotić je u Srbiji služio kaznu od 15 meseci na koju je osuđen zbog korišćenja lažnog pasoša. Uhapšen je u Turskoj u septembru 2018. godine po poternici Grčke zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina i tada je kod njega pronađen sporni pasoš. On je, uprkos tome što ga Grčka potražuje, proteran u Srbiju. Grčki organi su zatražili od Tužilaštva za organizovani kriminal da preuzme istragu za drogu, ali tužilaštvo još nije odlučilo da li će da goni Vukotića

Od početka decembra Vukotić je u pritvoru gde čeka odluku o izručenju, budući da je odslužio zatvorsku kaznu.

Vukotića je srpska bezbednosna služba označla kao vođu škaljarskog kriminalnog klana. Tokom postupka za lažni pasoš, Vukotić je negirao te tvrdnje.

Pokušaji ubistva

Vukotić je u Crnoj Gori osumnjičen da je pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu vođe suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera. Policija smatra i da je učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova tog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Oba događaja desila su se u proleće 2016. godine.

Jovan Vukotić je ranije osuđivan zbog pomaganja pri pokušaju ubistva, a iako je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi međunarodnim švercom kokaina, nije poznato da se u Crnoj Gori i Srbiji protiv njega zbog toga vodi istraga.

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014. kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Od tada je u obračunima ubijeno više osoba na obe strane, a sve ozbiljnije kriminalne grupe su zauzele stranu u ovom sukobu.

Vukotićev otac Veselin ubijen je u aprilu ove godine ispred svoje kuće u Kotoru, a ubistvo još nije rasvetljeno.

Detaljnije o kriminalnim obračunima možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

Comments are closed.