Sud odlučio da vođu škaljaraca izruči Crnoj Gori

Sud odlučio da vođu škaljaraca izruči Crnoj Gori

Jovan Vukotić (foto: Fejsbuk)

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da Jovana Vukotića, vođu škaljarskog klana, izruči Crnoj Gori koja ga traži zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja. Vukotić, inače u zatvoru u Srbiji služi kaznu zbog korišćenja lažnog pasoša.

Piše: Bojana Pavlović

Odluka o izručenju još nije konačna pošto Vukotić ima pravo da se u roku od tri dana žali Apelacionom sudu. Zahtev Crne Gore stigao je srpskom Ministarstvu pravde u julu i odmah je prosleđen sudu koji je nadležan da o tome odlučuje.

Vukotić je uhapšen u Turskoj u septembru 2018. po poternici Grčke koja je sumnjala da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina.

Proteran je u Srbiju čiji je državljanin gde mu se i sudilo – ali ne zbog droge već zbog lažnog pasoša koji je pronađen kod njega prilikom hapšenja. Osuđen je na 15 meseci zatvora.

On je početkom septembra tražio da bude pušten na slobodu pošto je odslužio dve trećine zatvorske kazne , ali je sud ovaj zahtev odbio.

Vukotića su srpske bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana.

Istrage u Crnoj Gori

U Crnoj Gori Vukotić je osumnjičen da je pucao u Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog kavačkog klana u maju 2016. godine. Vukotić je svojim automobilom preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao u nju, međutim, pogodio je parkirani automobil, navela je crnogorska policija.  

Osumnjičen je i da je dva meseca ranije učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, a tužilaštvo proverava i da li je utajio porez.

Vukotić je 2002. godine zbog pomaganja pri pokušaju ubistva osuđen na godinu dana zatvora. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012. godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi.

Njegov otac Veselin ubijen je u aprilu ove godine ispred svoje kuće u Kotoru, a veruje se da je bio još jedna žrtva u obračunu dva kotorska klana – škaljarskog i kavačkog.

Do raskola između ove dve grupe došlo je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Od tada je u kriminalnim obračunima ova dva klana ubijeno više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Pročitajte više o Jovanu Vukotiću

Comments are closed.