Sud odbio Koluvijin zahtev da se ubrza suđenje u slučaju „Jovanjica“

Sud odbio Koluvijin zahtev da se ubrza suđenje u slučaju „Jovanjica“

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev Predraga Koluvije, optuženog da je bio šef grupe koja je  proizvela više od tone i po marihuane na poljoprivrednom imanju „Jovanjica“, da se suđenje u ovom slučaju ubrza. Sudija Vladimir Mesarović ocenio je da postupak teče adekvatnom brzinom s obzirom na njegovu kompleksnost i da je Koluvijin zahtev „preuranjen“.

Piše: Milica Vojinović

„Prilikom odlučivanja o prigovoru radi ubrzavanja postupka branioca okrivljenog Predraga Koluvije sud je imao u vidu merila za ocenu trajanja suđenja u razumnom roku, pa je ocenio da je navedeni prigovor preuranjen“, navodi se u dokumentu koji je Koluvija objavio na svom tviter nalogu.

Sudija Mesarović koji je odlučivao o Koluvijinom zahtevu naveo je i da su samo tri ročišta otkazana zbog izostanaka sudija i to kada su članovi sudskog veća zbog bolesti bili sprečeni da dođu na suđenje.

Takođe se navodi da je sudija koji predsedava većem – Zoran Ganić zakazivao suđenja u doglednom roku. Mesarović dodaje i da je Koluvija posle nešto manje od dve godine pušten iz zatvorskog u kućni pritvor što olakšava njegovu poziciju u daljem toku postupka.

Koluvija je ovaj zahtev podneo nakon što je na društvenoj mreži Tviter od urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića tražio da utiče na sud da mu se ubrza suđenje za proizvodnju droge i lažno tvrdio da Dojčinović ima uticaj na pravosuđe.

Ove i druge optužbe o Dojčinoviću je na Tviteru iznosio i njegov advokat Vladimir Đukanović, visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, ali i član pravosudnih tela zaduženih za izbor sudija i tužilaca.

Suđenje Koluviji počelo je u oktobru 2020. godine, a poslednji put je odloženo prošlog meseca pošto se predmet nalazi u Vrhovnom kasacionom sudu. Tamo je poslat jer se Koluvija žalio na to što mu je produžen kućni pritvor.

Koluviji se sudi u još jednom slučaju u kome su optuženi i pripadnici državnih bezbednosnih službi za koje tužilaštvo navodi da su mu obezbeđivali imanje, davali podatke o pojedincima o kojima se raspitivao, nabavljali falsifikovanu dokumentaciju.

Taj postupak je dalje na samom početku – otkazuje se već godinu dana najčešće zbog nedolaska advokata i optuženih koji se brane sa slobode, zahteva za izuzeće sudije i otkazivanja punomoćja advokatima. 

Pročitajte više o postupcima protiv Koluvije:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.