Sud obustavio postupak za pokušaj ubistva u kafiću na Vračaru

Sud obustavio postupak za pokušaj ubistva u kafiću na Vračaru

Miloš Miljanović/scena iz snimka (foto: Fejsbuk/skrinšot)

Viši sud u Beogradu utvrdio je da nema dovoljno dokaza da je Miloš Miljanović, koji je prošle godine naoružan ušetao u kafić na Vračaru, tada pokušao da ubije tri osobe. Ukoliko ova odluka suda bude potvrđena, Miljanoviću će se suditi samo za nedozvoljeno nošenje oružja – puške koju je tom prilikom nosio sa sobom.

Piše: Milica Vojinović

Za tvrdnje tužilaštva da je Miljanović u kafiću na Vračaru imao nameru da ubije Miloša Nilovića, koga policija označava kao člana škaljarskog klana, njegovog kuma Vojislava Kostića i Nikolu Kovačevića nema dokaza, utvrdilo je veće suda koje je preispitivalo optužnicu.

Tužilaštvo može da se žali na ovu odluku, a ukoliko ona ipak bude potvrđena Miljanovću će se suditi samo za nedozvoljeno nošenje oružja.

Sudsko veće na čelu sa sudijom Aleksandrom Trešnjevim obrazložilo je odluku navodeći da su Nilović, Kostić i Kovačević istakli da Miljanovića ne poznaju, da sa njim nisu bili ni u kakvom sukobu i da oružje nije bilo upereno u njih.

„Tom prilikom nije došlo do ispaljivanja municije ni u jednom, pa ni u njihovom pravcu“, piše u odluci suda u koju su novinari KRIK-a imali uvid.

Optuženi Miloš Miljanović (foto: Instagram)

Njih trojica su u istrazi dali gotovo iste izjave – da su sredinom maja prošle godine oko četiri sata popodne sedeli u bašti kafića „Le Petit Bistro“ na Vračaru, da su u jednom trenutku spazili čoveka sa kapuljačom na glavi i hirurškom maskom na licu koji je nosio pušku u ruci. Rekli su da su brzo pobegli u unutrašnjost kafića i da nisu čuli pucnjavu. Nakon što je napadač otišao, kako se rekli, vratili su se u baštu i sačekali policiju.

Sudije smatraju da postoji dovoljno dokaza da se Miljanoviću sudi za nedozvoljeno nošenje oružja. Na garderobi koju je Miljanović tog dana imao na sebi, kao i na oružju, pronađen je njegov DNK, a tvrdnju da je ove predmete nosio prilikom upada u kafić potkrepljuju i snimci sigurnosnih kamera, navodi se u dokumentu suda.

Jedan od snimaka, podsetimo, proširio se brzo nakon događaja na društvenim mrežama, a na njemu se vidi kako naoružani napadač ulazi u baštu kafića punu gostiju. Prvi su ga primetili mladići koji su sedili za jednim od stolova i počeli su da beže, a napadač je krenuo za njima, ali je ubrzo odustao i pobegao.

Jedna od njegovih meta, po svemu sudeći, bio je Miloš Nilović koga policija označava kao pripadnika škaljarskog klana. On je u lokalu sedeo u grupi mladića koji su prvi primetili napadača i pobegli, a među njima je bio i njegov kum i bivši žandarm Vojislav Kostić.

Vrlo brzo policija je uhapsila Miljanovića i saopštila da je prilikom pretresa stana u kom je boravio pronašla oružje i silikonsku masku kakvu kriminalci koriste da bi zbunili policiju prilikom likvidacija u ratu između kavačkog i škaljarskog klana tokom kog je do sada ubijeno više od 50 osoba.

Optuženi Miljanović je iz Herceg Novog, a na društvenim mrežama predstavlja se pod nadimkom „Miloš Bullet (metak) Miljanović“. Više o njemu pročitajte u posebnom tekstu.

Nakon ovog događaja Nilović je za KRIK ispričao da je sve trajalo nekoliko sekundi.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Niloviću i njegovom kumu Vojislavu Kostiću sudi se za različita krivična dela.

Nilović je 2017. uhapšen sa još devet muškaraca u beogradskom restoranu „Durmitor“, a policija ih je označila kao članove škaljarskog klana. Samo je protiv trojice, međutim, pokrenut postupak i to za nelegalno posedovanje oružja. Nilović je oslobođen, ali je nakon žalbe tužilaštva sud odlučio da mu se ponovo sudi, pa je postupak u toku.

Nilovićevom kumu Kostiću se sudi za prinudu i prebijanje dvojice muškaraca u beogradskom kazinu „Havana“ na Slaviji.

Više o ratu klanova, kao i njihovim vezama sa državom i policijom pročitajte u našoj istraživačkoj priči.

Comments are closed.