Studentskom protestu pridružili se i sindikati vojske i policije

Studentskom protestu pridružili se i sindikati vojske i policije

Šesti i za sada najmasovniji protest „Protiv diktature“ održan je danas u Beogradu, a podržali su ga i Policijski i Vojni sindikat, kao i inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine. Kolona je krenula od zgrade Vlade Srbije i išla do zgade SIV-a nakon čega se vratila nazad do Skupštine Srbije.

Piše: Milica Vojinović

Ulicama glavnog grada danas je šetalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Studentima koji protestuju “protiv diktature” pridružili su se članovi sindikata vojske i policije koji su tu zbog lošeg materijalnog položaja pripadnika bezbednosnih struktura. Okupili su se ispred zgrade Vlade gde su se obratili predsednici Sindikata, rekavši da Vlada ne želi da razgovara sa njima.

„Mi smo u sklopu Evropske policijske unije, čiji smo članovi, primljeni na najvišem mogućem nivou. Pre dva dana smo se vratili iz Ruske Federacije. Samo u sopstvenoj državi niko ne želi sa nama da razgovara”, rekao je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović i dodao da je današnje okupljanje pretočeno u veliku koaliciju – vojska, policija i narod.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da su pripadnici vojske danas doživeli još jedno u nizu poniženja.

Sesti protesti 2017„Da bi sprečili da dođu na ovaj skup, većini naših jedinica je naređeno danas da učestvuju u akciji ’Očistimo Srbiju’“, kazao je on dodavši da će oni to uraditi ali da im se obezbedi dovoljno kontejnera jer „u Srbiji ima dovoljno smeća da ga očistimo“.

Nakon što su se građani okupili na platou ispred zgrade SIV-a, govornici su im se još jednom obratili.

„Današnja kolona koja je došla ovde bila je dva kilometara, a ako uzmemo u obzir da se prostirala na oko 40 hiljada kvadrata to znači da je nas danas ovde bilo negde oko 80 i više hiljada”, rekao je Antić, na šta je masa odgovorila skandiranjem „Ima nas!“.

Nakon njega, okupljenima se ponovo obratio i Veljko Mijailović pozvavši čelnike vlasti da se, ako smognu snage, izvine ili da daju ostavke i zahvalio se okupljenima na podršci koju su dali svojoj državi, vojsci i policiji.

,,Policijski sindikat je sa vama, kao što je i Novica rekao, stojimo vam na raspolaganju i ne plašite se, starija braća su iza i ispred vas”, rekao je Mijailović.

Protestna šetnja prošla je bez incidenata, ali je izazvala dosta pažnje ljudi koji su izazili na prozore, mahali i udarali u šerpe. Završena je ispred Narodne skupštine, a novi protest zakazan je za sutra u 18h časova.

Comments are closed.