Štrajk advokata zbog nerešenih napada na kolege

Štrajk advokata zbog nerešenih napada na kolege

Foto: pixabay

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda saopštile su danas da će advokati u Srbiji u ponedeljak da stupe u jednodnevni štrajk jer su nezadovoljni rezultatima u rasvetljavanju napada na njihove kolege.

Piše: Bojana Jovanović

U saopštenju se navodi da advokati protestom skreću pažnju javnosti na to da nema pomaka i konkretnih rezultata tužilaštva i policije u rasvetljavanju napada na advokate, među kojima je i ubistvo njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića.

„Tužilaštvo i policija već duži niz godina nemaju odgovarajući učinak i pokazuju veliku inertnost prilikom preduzimanja istražnih radnji kada je reč o krivičnim delima koja su izvršena prema advokatima“, piše u saopštenju.

Advokati su, kako se navodi, nezadovoljni i jer je Republičko javno tužilaštvo sa Zagorkom Dolovac na čelu prekinulo komunikaciju sa predstavnicima advokatske komore u vezi sa istragom Ognjanovićevog ubistva.

„Ovakvo postupanje ocenjujemo kao pokušaj prikrivanja izostanka rezultata i nepoštovanje postignutog dogovora da se advokatura redovno obaveštava o toku ove istrage“, navodi se u saopštenju.

Najavljenim protestom advokati žele da podsete javnost koliko je neophodna zaštita advokata u obavljanju advokatske službe što je pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi, piše u saopštenju.

Podsetimo, poznati beogradski advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je krajem jula u Beogradu, ispred zgrade u kojoj živi. Nepoznati napadač pucao je na Ognjanovića iz vatrenog oružja, a advokat je preminuo na licu mesta.

U prethodnih deceniju i po u Srbiji je bilo 49 napada na advokate, od kojih je rešeno manje od trećine, pokazuju podaci koje je Advokatska komora Srbije dostavila novinarima KRIK-a.

Od četiri ubistva, koliko ih je bilo u prethodnih 11 godina, samo u jednom postupku postoji osumnjičeni i protiv njega je podignuta optužnica – reč je o ubistvu advokata Vladimira Zreleca krajem 2015. godine.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.