Blokada pravosuđa zbog štrajka administracije

Blokada pravosuđa zbog štrajka administracije

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku da 1. novembra stupi u štrajk zbog čega će do ispunjenja zahteva biti paralisan pravosudni sistem.

Piše: Bojana Pavlović

U štrajk  će stupiti oko 11.000 pravosudnih službenika čije plate se kreću od 25.000 do 30.000 dinara. Jedini zahtev je povećanje plata sudskom, tužilačkom i zatvorskom osoblju što su im predstavnici države obećali, ali nisu i ispunili.

Štrajkači će dolaziti na posao, ali neće obavljati svoja dnevna zaduženja, već će se okupljati u sudnicama i drugim prostorijama.

„Štrajk će u potpunosti paralisati pravosuđe jer smo mi ispomoć sudijama i tužiocima. Nema ko da iznosi predmete, da poziva stranke, kuca zapisnike, da nosi dostavnice. Godinama smo ćutali, to ćutanje je zaista shvaćeno kao znak odoboravanja. Moramo da skrenemo pažnju na svoj loš materijalni položaj“, kaže predsednica sindikata Slađanka Milošević.

Milošević je navela i da se zaposleni osećaju prevareno jer im je poslodavac godinama obmanjivao i nije bio iskreno zainteresovan za poboljšanje materijalnog položaja pravosudnih službenika.

Minstarka pravde Nela Kuburović je prošle nedelje na sastanku sa predstavnicima sindikata najavila da bi tokom naredne godine mogao biti donet zakon koji će regulisati položaj zaposlenih u pravosudnim organima.

1 Comment

  1. Sara kaže:

    Gospodo, pola godine niste u stanju da posaljete predmet iz osnovnih sudova u Apelacioni sud.Pola godine stranke cekaju na tu vasu dostavu.Bojim se da takvim radom i odnosom prema poslu bolje i ne zasluzujete.